VISA istraživanje pokazalo veliki potencijal za rast upotrebe digitalnih novčanika: Gotovo četvrtina potrošača u Crnoj Gori svakodnevno plaća pametnim telefonom

Skoro četvrtina potrošača u Crnoj Gori svakodnevno koristi pametni telefon za plaćanje i obavljanje transakcija, dok 49 odsto svih ispitanika planira da koristi takvu opciju u budućnosti. Podatak iz regionalnog istraživanja kompanije Visa[1] pokazuje sve veću svest građana Crne Gore o potrebi primjene modernih tehnologija, ali i o značajnom prostoru za unapređenje inovativnih opcija prilikom prihvatanja beskontaktnih plaćanja na strani trgovaca.

Oko 40 odsto ispitanika počelo je da koristi mobilne telefone za plaćanje tokom pandemije. Preko 60 odsto učesnika u istraživanju navodi da je njihovo lično iskustvo sa različitim platnim opcijama uticalo na izbor načina plaćanja. Za većinu učesnika u istraživanju, ključne prednosti plaćanja pametnim telefonom su praktičnost (67 odsto), brzina (44 odsto) i jednostavnost (41 odsto), odnosno, mogućnost da novčanik ostave kod kuće.

Oko 45 odsto učesnika ankete vjeruje da su plaćanja pametnim telefonom sigurna. Sa druge strane, više od trećine potrošača kao nedostatak navodi činjenicu da tehnologija nije još uvek široko prihvaćena, te je broj mjesta na kojima su takva plaćanja moguća ograničen.

Među robom i uslugama koje su ispitanici veoma zainteresovani da plate pametnim telefonima, na vrhu liste nalaze se troškovi parking servisa (48 odsto), potom slijede mjesečni računi (47 odsto), a na trećoj poziciji javlja se naručivanja hrane (46 odsto). Visok nivo interesovanja izazvalo je plaćanje pametnim telefonima u prodavnicama, kafićima i restoranima (42 odsto), kao i izmirivanje turističkih aranžmana i kupovina namještaja (35 odsto). Učesnici u istraživanju navode i da su pametnim telefonima izmirili kupovinu automobila (28 odsto).

„Vjerujemo da će mobilna plaćanja uskoro postati deo svačije dnevne rutine u regionu Jugoistočne Evrope. Ovakva plaćanja nude komfor, brzinu i sigurnost zahvaljujući inovativnim metodama potvrde identiteta putem otiska prsta i prepoznavanja lica. Svakako da je za usvajanje novih tehnoloških rešenja potrebno vrijeme, ali mobilna plaćanja treba posmatrati kao novu formu omogućenu razvojem tehnologije, baš kao što smo nekada posmatrali beskontaktne kartice koje su sada dio naše svakodnevice. S obzirom na zastupljenost beskontaktne tehnologije plaćanja u svim zemljama regiona, očekujemo da će usvajanje pametnog telefona kao sredstva plaćanja ići još većom brzinom“, rekao je Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za jugoistočnu Evropu.

Kada je riječ o zemljama regiona, Sjeverna Makedonija prednjači po pitanju broja korisnika mobilnih plaćanja – više od trećine potrošača se služi ovom opcijom dok obavlja svakodnevne poslove. Srbija i Bosna i Hercegovina bilježe dobre rezultate, budući da u ovim zemljama 24 odsto ispitanika plaćanje obavlja na ovaj način, dok je u Albaniji to svega 10 odsto.

Uprkos različitim navikama, istraživanje pokazuje da kupci iz regiona pokazuju spremnost za usvajanje savremenih tehnologija, kao i da vole da testiraju nove funkcije koje nude pametni telefoni.

[1] „Biram digitalno“ je regionalno istraživanje kompanije Visa o percepciji mobilnih plaćanja. Realizovano je na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije tokom februara i marta 2021. godine na uzorku od 2.250 korisnika kartica.

Check Also

“Najgora prehrambena kriza od 2008.”

Rat u Ukrajini poremetio je transport žitarica i vještačkog đubriva. To je izazvalo najgoru krizu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.