U državnim firmama ima 140 miliona eura profita

Dodajte komentar

U državnim kompanijama ili firmama gdje država ima značajniji udio postoji oko 140 miliona eura neraspoređene dobiti, dok bi državni budžet od toga teoretski mogao dobiti do 120 miliona eura ako bi odluke o raspodijeli te dobiti bile donijete.

To je zbirni podatak na osnovu finansijskih izvještaja kompanija sa kraja prošle godine, od čega se preko 90 odsto odnosi na četiri energetske kompanije Elektroprivredu (EPCG), Crnogorski elektropreneosni sistem (CGES), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Rudnik uglja Pljevlja.

Jedan dio novca potrošile su odlazeće uprave ovih kompanija od početka godine do njihovih smjena u posljednjih 15-ak dana, dok je više desetina miliona eura založeno u bankama,najviše Prvoj banci. Dio profita ovih kompanija potreben im je za najavljene investicije.

U predlogu budžeta za ovu godinu, najavljeno je da će “odlukom Vlade biti zahtijevano od predstavnika države u preduzećima u većinskom vlasništvu države i zavisnim preduzećima, da glasaju za raspodjelu neto dobiti od prethodne godine i uplatu sredstava u budžet shodno vlasničkom udjelu države.

U predlogu budžeta je navedeno i da su procijenjeni prihodi od kapitala i poreza na dobit (na dividendu) po ovom osnovu, planirani su u iznosu od 43,5 miliona eura.

(Cijeli članak možete pročitati u današnjim “Vijestima”)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *