MMF: Veći rast svjetske privrede, ali i skok cijene nafte od 41,7 odsto

Međunarodni monetarni fond revidirao je svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta drugi put u posljednja tri mjeseca, ali istovremeno upozorio i na dramatično povećanje nejednakosti između razvijenih ekonomija i privreda u razvoju, navodi se u Svjetskom ekonomskom pregledu MMF, koji je objavljen u utorak, prvog dana tradicionalnog Proljećnog zasijedanja MMF i Svjetske banke.

Globalna ekonomija će ove godine biti, prema novim procjenama MMF, povećana za šest odsto. Procjena Fonda koja je iznijeta u januaru je da će globalni rast biti 5,5 odsto, što je takođe djelovalo kao dobra vijest imajući u vidu globalni pad od 3,3 odsto prošle godine, a što je bio najgori privredni rezultat od Velike depresije, početkom dvadesetog vijeka. U izvještaju se takođe procjenjuje da će globalna trgovina, koja je pala za 8,5 odsto u 2020. godini, porasti za 8,4 odsto u 2021. i 6,5 odsto u 2022.

MMF takođe predviđa da će cijene nafte u 2021. godini porasti za 41,7 odsto.

U izvještaju Fonda se napominje da će ove i narednih godina šteta zbog pandemije biti manja, mada je jasno da će zemlje koje imaju niže prihode i one u razvoju biti teže pogođene. To je, primjećuju stručnjaci Fonda, i jedna od razlika u odnosu na 2009. godinu, kada su najteži ekonomski udarac osetile najbogatije države.

Za SAD se planira nešto veći rast u odnosu na ranije projektovan i procjenjuje se da će i na dalje biti vodeća svjetska ekonomija. Procjena je da će američki BDP već ove godine biti iznad nivoa pre pandemije. Tome će, najviše doprinijeti efekti podsticajnog paketa predsjednika Bajdena, vrednog 1,9 milijardi dolara. Da podsjetimo, MMF je prošlog mjeseca objavio da je Kina već po privrednom rastu stigla nivo koji je imala prije pandemije.

Ipak, Fond upozorava da bi kreatori fiskalne politike trebalo da lagano smanjuju budžetske podrške svojim preduzećima i građanima, a kako bi izbjegli „fiskalne litice“ (momenat kada je neophodno zbog održivosti budžeta smanjiti državna davanja i povećati poreze). I centralne banke bi, prema procjeni Fonda, morale da daju precizne najave buduće monetarne politike, kako bi se smanjila opasnost od ometajućih tokova kapitala.

Naravno, prioritet svih država u rashodima i na dalje, prema mišljenju Fonda, treba da budu ulaganja u zdravstvenu zaštitu, a kako bi se što pre pobijedila pandemija.

Za 2022. godinu Fond prognozira globalni rast od 4,4 odsto, odnosno prognoza je revidirana sa ranije procjene o rastu od 4,2 odsto. Ekonomijama u zemljama u razvoju biće potrebno još vremena, te će one te nivoe dostići tek 2023. godine. Ipak, svjetska ekonomija imaće u 2024. godini oko tri odsto manji rast, nego što se to očekivalo prije izbijanja pandemije.

„Analize ukazuju na ozbiljne izazove koji se odnose na razlike u brzini oporavka, kako u različitim zemljama, tako i unutar njih, što je potencijal za trajnu ekonomsku štetu od krize“, kaže se u upravo objavljenom Izvještaju Fonda.

MMF je blago povećao svoju prognozu rasta za Eurozonu za 2021. godinu, na 4,4 procenta, uz objašnjenje da bi Evropa trebalo da osjeti dobrobit od američkog podsticajnog plana za pandemiju. Prognoza privrednog rasta za Eurozonu je viša za 0,2 procentna poena od prognoze iz januara, dok će američka privreda prema novoj prognozi porasti 6,5 odsto ove godine, odnosno za 1,3 odsto više nego što je predviđeno u januaru. U istom procentu bi trebalo da raste i privreda Španije. Francuska, koja je ovih dana i sama revidirala projekcije, bi prema procjeni Fonda mogla da završi godinu sa privrednim rastom od 5,8 odsto.

Britanija koja je početkom januara napustila evropsko jedinstveno tržište, će, kao i SAD, brže osjetiti oporavak zahvaljujući bržoj masovnoj vakcinaciji nego u EU. Britanski BDP treba da se poveća za 5,3 odsto ove godine, što je više za 0,8 procentnih poena nego u januaru.

Međutim, za Eurozonu i Veliku Britaniju ekonomska aktivnost će ove godine ostati ispod nivoa na kome je bila krajem 2019, i tako će ostati do 2022. godine, ocijenio je MMF.

Procjena rasta BDP za zemlje u razvoju iznosi 6,7 odsto, odnosno pet odsto za 2021. i 2022. godinu. Među zemljama u razvoju, procjena MMF pokazuje da se najviši rast u 2021. godini očekuje u Indiji i Kini, i to 12,5 odnosno 8,4 odsto. Slijede Turska sa šest odsto, Meksiko pet odsto, Rusija 3,8 odsto, Brazil 3,7 odsto, Južna Afrika 3,1 odsto, Saudijska Arabija 2,9 odsto i Nigerija 2,5 odsto, prenosi Biznis.rs.

Kako se najavljuje, fokus ovogodišnjeg Proljećnog zasijedanja MMF biće na distribuciji sredstava Fonda u vrijednosti od 650 milijardi dolara, poznatim kao „specijalna prava vučenja“, a koja imaju za cilj jačanje globalne likvidnosti i pomoć državama u razvoju i zemljama sa niskim prihodima u borbi sa rastućim dugom i zdravstvenom krizom izazvanom pandemijom.

Check Also

Prilagođavanje je pobjeda

Autor: Zoran Bogdanović, izvršni direktor Coca-Cola HBC AG Na početku svake godine, dugo i pažljivo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *