Mladi će biti u prilici da uz pomoć modernih tehnologija kreiraju pametne proizvode

Dodajte komentar

Moderne tehnologije prisutne su u svim sferama života pa je, uz pomoć mikroračunara veličine kreditne kartice, moguće upravljati uređajima u domaćinstvu, a priliku da rade na njihovom osmišljavanju dobiće mladi od 12 do 26 godina, u okviru projekta koji sprovodi Crnogorski savez za tehničku kulturu Politehnika.

Koordinator Crnogorskog saveza za tehničku kulturu Politehnika Petar Subotić pojasnio je da se projekat koji realizuju u okviru konkursa „Za svako dobro“ bazira na novim tehnologijama, SSTEM disciplini, koja podrazumijeva spoj nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike.

„Cilj nam je da se osnovci, srednjoškolci iz Crne Gore od 12 do 26 godina upoznaju sa mikrokompjuterima, sa programskim jezicima, 3D štampom, 3D modelovanjem i sa povezivanjem uređaja, senzora i opreme u nekom realnom okruženju. Takođe će sklapati robote uz pomoć učila za robotiku, koja je sve više prisutna u svakodnevnom životu“, rekao je Subotić u intervjuu za PR Centar.

Prema njegovim riječima, mladi će u toku projekta biti u prilici da naprave svoje proizvode kao što su mala pametna kuća ili uređaj koji bi kontrolisao uređaje u domaćinstvu na daljinu.

„Zbog epidemioloških mjera, grupe će biti od četiri do šest učesnika. Čekaćemo da škole počnu da rade u normalnom režimu kako bismo predstavili projekat, nakon čega će mladi moći da se prijave putem mail-a organizacije [email protected] ili putem našeg Facebook i Instagram profila“, rekao je Subotić.

Podsjetio je da su i prethodnih godina radili slične projekte, u kojima je učestvovao veliki broj mladih koji su zainteresovani za nove tehnologije, mikroračunare, senzore, povezivanje, navodeći da očekuje i ove godine veliki odziv.

„Naša organizacija je pred kraj školske godine imala prezentacije u školama, gdje je učestvovalo oko 20 mladih većinom srednjoškolaca, gimnazijalaca iz Podgorice i bili su gimnazijalci iz danilovgradske gimnazije. Tako da će vjerovatno veći broj njih učestvovati na radionicama“, naveo je Subotić.

Osim u Podgorici, radionice planiraju i u Bijelom Polju.

„Očekujemo da mladi pokažu interesovanje za učešće, jer su nove tehnologije prisutne u svim sferama života. Moderna tehnologija prisutna je u obrazovanju, sportu, nauci, bukvalno u svim sferama, tako da će mladi sigurno imati benefita od učešća u ovom projektu“, rekao je Subotić.

Na pitanje da li su za radionice više zainteresovani dječaci ili djevočice, Subotić je kazao da se prijavljuju većinom dječaci, ali da u posljednje vrijeme ima dosta djevojčica.

Subotić je kazao da im je podrška Telekoma za projekat mnogo značila, jer će nabaviti nova učila i stručnu literaturu.

„Imamo već jedan dio učila, ali ćemo znaćajno obnoviti taj fond, kako bismo realizovali kvalitetno ovaj projekat“, naveo je Subotić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *