Ističe ugovor sa Eksim bankom, Vlada mora da nađe 128 miliona

Dodajte komentar

Ugovor sa kineskom Eksim bankom o finansiranju izgradnje dionice auto-puta Podgorica – Mateševo ističe 14.aprila ove godine i Crna Gora više neće moći povlačiti novac nakon ovog datuma, osim ako se do tada ne potpiše aneks ugovora.

Neprodužavanje ovog ugovora je višestruko štetno za Crnu Goru, jer će u Eksim banci biti zarobljeno oko 128 miliona eura koje Vlada više neće moći da povuče za gradnju ove dionice, država će platiti penale za nepovučeni novac,a istovremeno će se hitno iz državnog budžeta mora naći 128 miliona eura potrebnih ove godine za završetak radova.

O aneksu ugovora se, prema informacijama “Vijesti”, pregovara već tri mjeseca, ali nije izvjesno da će biti dogovoreno produženje roka u narednih osam dana. Problem je nastao, jer prethodna Vlada kada je produžavala rok za izgradnju auto-puta 2019.godine za dodatnih 17 mjeseci, a nije produžila i rok iz ugovora o kreditu za povlačenje novca potrebnog za izgradnju.

Izuzetno otežavajuća okolnost za rješavanje ovog spora je i to što je prethodna Vlada Mila Đukanovića iz 2014.godine,odnosno tadašnji ministar finansija Radoje Žugić, potpisao ugovor koji predviđa da će se “prava i obaveze strana po ovom ugovoru tumačiti u skladu sa zakonima Kine, kao i da bi se eventualni sporovi vodili pred Arbitražnom komisijom CIETAC iz Pekinga.

(Opširnije u današnjim “Vijestima”)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *