Džavu za sada tužilo pet investitora

Dodajte komentar
Ilustracija

U Ministarstvu kapitalnih investicija tvrde da je raskinuto sedam ugovora o koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana (mHE), jer koncesionari nijesu poštovali ugovorene obaveze. S tom ocjenom koncesionari očito nijesu saglasni, jer su za sada četiri investitora podnijeli tužbe za naknadu štete, a jedan tužbu za poništenje sporazumnog raskida ugovora koji je bio zaključen krajem 2019. godine. U ministarstvu u ovom trenutku ne znaju koliko bi državu moglo da košta raskidanje ovih ugovora.

Tužbe
– Svih sedam ugovora je jednostrano raskinuto usljed nepoštovanja ugovornih obaveza od strane koncesionara. Naglašavamo da se ova Vlada nije obavezala nikome da nadoknadi bilo kakve troškove na osnovu predmetnih raskida, ali to u konačnom ne mora da znači da sve ovo neće doći na naplatu u zavisnosti od odluke suda – kazali su Pobjedi iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Podsjetili su da je Vlada svih sedam ugovora raskinula jednostrano na sjednici od 29. decembra prošle godine. Za četiri ugovora (na vodotocima Raštak-dva ugovora, Reževića Rijeka i Ljeviška) postupak raskida započet je donošenjem zaključka Vlade od 15. oktobra prošle godine, kojim su utvrđeni primjereni rokovi za izvršenje ugovornih obaveza.

– Kako do datog roka nijesu bile otklonjene nepravilnosti i izvršene ugovorne obaveze predmetni ugovori su raskinuti – rekli su iz ministarstva.

Nije došlo ni do jednog sporazumnog raskida ugovora sa investitorima niti je dogovorena odšteta. U ministarstvu u ovom trenutku ne znaju koliko bi državu moglo da košta raskidanje ovih ugovora, jer odštetni zahtjevi nijesu precizirani.

– Istina je da koncesionari koriste pravo da u sudskom postupku dokazuju i krivicu i štetu što potvrđuju podnijete tužbe radi naknade štete, kako u pogledu uloženih sredstava tako i u pogledu izgubljene dobiti. Nezahvalno je govoriti u ovom trenutku o iznosu štete koja će se tek utvrditi u sudskom postupku koji je pred nama – naveli su iz ministarstva.

Ugovori
Vlada je raskinula sedam ugovora kojima je bila predviđena izgradnja mHe na vodotocima: Đurička rijeka u Plavu (koncesionar konzorcijum Plava Hydro Power, čiji članovi su preduzeća Triangle GC ING iz Peći, Gradnja i Plava Hydro Power), Bistrici u Bijelom Polju (koncesionar konzorcijum Bistrica Clean Energy, koga čine BP Hydropower, Normal Company i Kronor), Bukovici u Šavniku (koncesionar konzorcijum Hydra MNE, koga čine Hydra, IMP i Igma Energy), Reževića rijeci u Budvi (koncesionar MEII), Ljeviškoj u Kolašinu (koncesionar Dekar) i Raštaku u Kolašinu. Na vodotoku Raštak je bila predviđena izgradnja dvije mHE na osnovu dva ugovora o koncesiji (koncesionar Kol Energy).

Iz Ministarstva su naveli da su konzorcijumi Plava Hydro Power, Bistrica Clean Energy), Hydra i Dekar podnijeli tužbe. Dekar – Hidro je podnio i tužbu za vodotok Trepačka radi poništenja sporazumnog raskida ugovora. U tom resoru ne isključuju mogućnost novih raskida ugovora o koncesiji za mHE.

– Trenutno se sagledavaju preostali ugovori i ukoliko se stvore uslovi za raskid nekog od njih nećemo pobjeći od donošenja takvih odluka – istakli su iz Ministarstva i istakli da neće davati nove koncesije za mHE.

Završeno 28 mHE, 12 u izgradnji
Predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija su saopštili da je na osnovu 17 ugovora i jedne energetske dozvole završena izgradnja 28 mHE koje imaju upotrebnu dozvolu.

– Za tri koncesiona ugovora kojima je predviđena izgradnja četiri mHE pokrenute su aktivnosti za raskid, 12 mHE je u fazi izgradnje, na osnovu osam ugovora i jedne energetske dozvole, dok su četiri mHE u fazi projektovanja na osnovu četiri ugovora– precizirali su iz ministarstva.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *