Amazonovi prihodi će 2021. premašiti 500 milijardi dolara

Dodajte komentar

Podaci koje je analizirao Trackr sugeriraju da će američki maloprodajni gigant Amazon 2021. dostići rekordan rezultat u poslovanju, premašivši prihod od 500 milijardi dolara što je godišnji porast od najmanje 30%.

Projekcija se zasniva na pet osnovnih faktora, poput trenda online kupovine nadahnutog pandemijom, povećanja broja novih prodavača na Amazonu, poboljšanja procesa isporuke i logistike, novih mutacija COVID-19 koje signaliziraju proširene efekte pandemije i kontinuiranog rasta prihoda od Amazona tokom proteklih 10 godina.

Amazon izvještava o rekordnom prihodu za 2020. godinu, predviđa se daljnji rast

Prema podacima, Amazon je 2020. godinu završio vrlo uspješno, prijavivši rekordnih 386 milijardi dolara prihoda. Kompanija je uspjela povećati svoju dobit za gotovo 38% i očekuje se da će nastaviti istim putem u narednoj godini.

Jedan od razloga za to je što Amazon kontinuirano radi na uklanjanju nedostataka u isporuci i logistici što dovodi do boljeg korisničkog iskustva, a samim tim još više jača trend online kupovine, piše BiznisInfo.

Amazon je uspio osigurati svoju poziciju na čelu e-trgovine zahvaljujući zaključavanjima širom svijeta i socijalnom udaljavanju koji su povećali potražnju za mogućnostima online kupovine.

Sada ima više od 200 miliona posjetitelja mjesečno a očekuje se da će Prime članstvo dostići 153,1 milion u 2022. godini (u poređenju sa 142,5 miliona u 2020.), što Amazonu stvara savršene uslove za napredak kao nikada prije.

Nadalje, više od milion novih prodavača ukrca se na ovu platformu svake godine, i to ne bez opravdanog razloga. Prema podacima, 85% prodavača Amazona je profitabilno, što generira više od polovine Amazonovih prihoda od 386 milijardi dolara u 2020. godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *