Vizuelizacija budžetskih podataka – Moj novac

Dodajte komentar

U susret razmatranju Prijedloga zakona o budžetu za 2021. godinu, Institut alternativa je pripremio pregled prijedloga na njihovom portalu o državnom budžetu, “Moj novac” – www.mojnovac.me koji može biti od koristi u radu i omogućiti lakše snalaženje kroz dokument od 1618 stranica.

“Pokušali smo da na jednostavan način prikažemo kako su planirani prihodi i rashodi budžeta, kako izgleda raspodjela po potrošačkim jedinicama u odnosu na plan za prošlu godinu, u slučajevima kada je poređenje moguće, uz napomene i objašnjenja”, navode iz ove NVO.

Osim prikaza prijedloga budžeta za 2021. godinu, na portalu Moj novac mogu se pronaći i detaljni podaci o državnom budžetu od 2011. godine do danas, sve podatke po ekonomskoj i organizacionoj klasifikaciji na lako pretraživ način, uporedivo po godinama.

“Zbog obima podataka, idealni pregled je preko desktop verzije pretraživača, a moguć je pregled i preko mobilnih platformi”, navode u ovoj NVO.

Oni su pažnju skrenuli i na stranicu o privrednim društvima u vlasništvu države na centralnom nivou, “Čija su naša javna preduzeća” https://javnapreduzeca.mojnovac.me.

“Na stranici smo podijelili podatke koje smo prikupili o ovom važnom dijelu javnog sektora, uključujući i dokumentaciju o sponzorstvima, donacijama, novčanim pomoćima, otpremninama, ugovorima direktora, odlukama odbora direktora, uz prikaz ključnih finansijskih pokazatelja”, navodi ova NVO.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *