LG izlazi iz poslovanja s pametnim telefonima

Dodajte komentar

Južnokorejski LG Electronics Inc bit će prva velika marka pametnih telefona koja će potpuno zatvoriti svoje poslovanje nakon što kompanija nije uspjela pronaći kupca za mobilnu diviziju koja donosi gubitke.

LG-ov sektor za pametne telefone zabilježio je gotovo šest godina gubitaka u ukupnom iznosu od oko 4,5 milijardi dolara. Ispadanje iz žestoko konkurentnog sektora omogućilo bi LG-u da se usredotoči na područja rasta poput komponenata električnih vozila, povezanih uređaja i pametnih domova, navodi se u saopćenju kompanije koje prenosi agencija Reuters.

U svojim najboljim vremenima, LG je među prvima plasirao na tržište niz inovacija u vezi sa mobitelima, uključujući kamere sa ultra širokim uglom, a na vrhuncu 2013. godine bio je treći najveći svjetski proizvođač pametnih telefona, iza Samsunga i Applea, prenosi Biznisinfo.ba.

Kola krenula nizbrdo

Međutim u godinama nakon toga vodeći modeli patili su i od softverskih i hardverskih nezgoda, što je u kombinaciji sa sporijim ažuriranjima softvera dovelo do toga da je marka stalno tonula.

Analitičari su takođe kritizirali kompaniju zbog nedostatka stručnosti u marketingu u odnosu na kineske rivale.

Iako su i drugi poznati mobilni brendovi poput Nokia, HTC i Blackberry također izgubili pozicije koje su imali, još uvijek nisu potpuno nestali.

Trenutni globalni udio LG-a je samo oko 2%. Prošle godine je isporučio 23 miliona telefona u poređenju sa Samsungovih 256 miliona, prema podacima kompanije Counterpoint.

Ukidanje do jula

Očekuje se da će LG-jev odjel za pametne telefone, najmanji od njegovih pet odjeljenja a koji čini oko 7% prihoda, biti ukinut do 31. jula.

LG će pružati uslužnu podršku i ažuriranja softvera za kupce postojećih mobilnih proizvoda tokom određenog vremenskog perioda koji će se razlikovati po regijama, rečeno je u saopćenju kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *