Udio dolara u globalnim rezervama na najnižem nivou u posljednjih 25 godina

Udeoiameričkog dolara u globalnim deviznim rezervama pao je u posljednjem kvartalu 2020. godine na najniži nivo u posljednjih 25 godina, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Analitičari kažu da je do pada dijelom došlo zbog prilagođavanja vrijednosti.

Udio dolara u svetskim deviznim rezervama pao je na 59 posto u četvrtom kvartalu sa 60,5 procenata u trećem tromjesečju 2020, nastavljajući silazni trend treći kvartal zaredom, prenosi Raša tudej navodi Tanjug.

Prije 25 godina, odnosno 1995, udio američke valute u ukupnim svetskim rezervama iznosio je 58 odsto.

Ipak, prema podacima MMF-a, dolar i dalje ima najveće učešće u deviznim rezervama centralnih banaka širom planete.

Analitičari navode da su svjetske devizne rezerve u američkom dolaru dostigle najviši nivo od 7,0 biliona dolara u četvrtom tromjesečju. U trećem kvartalu su iznosile 6,93 biliona dolara. Globalne rezerve u eurima su uvećane na kvartalnom nivou za sedam procenata, na 2,52 biliona dolara.

Udio eura u globalnim rezervama iznosio je u posljednja tri lanjska mjeseca 21,2 posto u odnosu na 20,5 procenata u trećem kvartalu, što je najviši nivo od 2014. Najveće u učešće eura u svetskim deviznim rezervama, od 28 odsto, zabeleženo je 2009.

Udio kineskog juana u globalnim rezervama nastavio je uspon u periodu oktobar-decembar četvrti kvartal uzastopno, dostigavši nivo od 2,25 posto, pri čemu su rezerve u renminbiju u posmatranom tromjesečju skočile za 9,0 procenata na 267 milijardi u dolarskoj protivvrijednosti.

MMF je počeo da prati učešće kineske valute u globalnim deviznim rezervama od 2017. godine.

Izvor: Politika

Check Also

Polovni automobili postaju luksuz: Zbog visokih cijena i skupih kredita van domašaja većine kupaca

Visoke cijene i rastuće kamate izbacile su polovne automobile van domašaja sve većeg broja kupaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.