Goldman Sachs će ponuditi bitcoin klijentima za upravljanje bogatstvom

Dodajte komentar

Goldman Sachs Group blizu je otvaranja zvanične ponude investicionih proizvoda vezanih za bitcoin i drugu digitalnu imovinu klijentima svoje privatne jedinice za upravljanje bogatstvom.

“Usko sarađujemo s timovima u kompaniji kako bismo istražili načine kako ponuditi promišljen i odgovarajući pristup ekosistemu klijentima s privatnim bogatstvom, a to je nešto što očekujemo u bliskoj budućnosti“, rekla je u intervjuu za CNBC Mary Rich, koja je nedavno imenovana globalnom rukovoditeljkom odjela digitalne imovine.

U dopisu osoblju koje je u srijedu najavilo njeno imenovanje, Goldman je rekao da će Rich “iskoristiti sposobnosti kompanije kako bi osigurao da možemo najbolje zadovoljiti interes klijenata u svim klasama i tehnologijama digitalne imovine”, navodi se.

“Kao kompanija, vjerujemo u mogućnost blockchain tehnologija i nužno je da nastavimo.”

Goldman planira da započne s ulaganjem u digitalnu imovinu u drugom tromjesečju i planira da ponudi “puni spektar” takvih ulaganja “bilo kroz fizički bitcoin, derivate ili tradicionalna ulagačka sredstva”, rekla je Rich za CNBC.

Banke s Wall Streeta uglavnom su se klonile kriptovaluta. Iako je bitcoin sada star više od jedanaest godina, vrlo je malo stvari koje zapravo njime možete kupiti, a volatilnost je glavni rizik. Prije tri godine Goldman je unajmio kripto trgovca kako bi pomogao voditi tržišta digitalne imovine, s ciljem upoznavanja ljudi u kompaniji, kao i klijenata s kriptovalutama, no kompanija je u novije vrijeme zanemarila ideju bitcoina kao klase imovine.

Rast bitcoina tokom posljednjih nekoliko mjeseci zaintrigirao je bogate investitore na novi način. Tokom naleta kriptovalute u 2017. godini, uglavnom su ostali po strani. Mnogi su kriptovalutu upoređivali s manijom tulipana. Warren Buffett nazvao je bitcoin “fatamorganom”, a izvršni direktor JPMorgan Chase & Co. Jamie Dimon rekao je da je to “prevara” (iako je kasnije izrazio žaljenje zbog te izjave).

Ovog puta oni ulaze u ovu priču, zajedno s velikim brojem maloprodajnih investitora. Podaci koje je prikupio JPMorgan pokazali su da su mali ulagači u ovom tromjesečju kupili više od 187.000 bitcoina od sredine marta u poređenju s otprilike 205.000 u prošlom tromjesečju. Institucionalni investitori su u tom razdoblju kupili oko 173.000 komada najpopularnije kriptovalute na svijetu, u odnosu na gotovo 307.000 u zadnja tri mjeseca 2020. godine.

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *