Fortenova Grupa počela formalno preuzimanje dionica Mercatora

Dodajte komentar

Akcije koje je Sberbanka imala u Poslovnim sistemima Mercator zamijenjene su za udio u Fortenova grupi, čime je ove nedjelje započeo postupak prenosa deonica najvećeg slovenačkog lanca prodavnica na Fortenova grupu.

Grupacija je saopštila da je tom operacijom na Fortenova grupu prenijeto 18,53 odsto deonica Mercatora, a da je udeo Sberbank u vlasništvu Fortenova grupe time porastao na 44 odsto.

“Kada započeti postupak transfera deonica Mercatora na Fortenova grupu bude završen, Fortenova grupa će s Mercatorom biti regionalni tržišni lider u maloprodaji, koji će imati znatne kapacitete za ulaganja i dalji rast”, rekao je Fabris Peruško, poverenikposrnulog koncerna Agrokor.

Peruško je takođe ocijenio da je izvještaj slovenačkog vanrednog komesara u Mercatoru potvrdio usklađenost poslovanja Mercatora sa slovenačkim “Lex Mercatorom”.

U izvještaju je istaknuto kako je Mercator svojim strateškim slovenačkim dobavljačima ponudio mogućnost potpisa dugoročnih ugovora o saradnji, koje su potpisali svi oni koji su u takvim ugovorima našli svoj poslovni interes.

Slovenačko tijelo za zaštitu konkurencije je krajem prošle godine zbog neprijavljene akvizicije preduzeća Costella Agrokoru izrekao kaznu od 53,5 miliona eura, a za obezbjeđivanje plaćanja iste je zaplijenio dionice u trgovačkom lancu.

Izvor: NovaEkonomija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *