Usvojen budžet, neće se oporezivati penzije

Dodajte komentar

Predlogom budžeta za 2021. godinu nije predviđeno oporezivanje penzija, potvrdio je ministar finansija Milojko Spajić. On je sinoć nakon usvajanja predloga budžeta za ovu godinu kazao da predlažu budžet kojim se ne smanjuju plate, penzije i socijalna davanja.

– Deficit budžeta je tri odsto, a prije samo mjesec dana S&P je predviđao da to dostižemo 2023. godine. Vlada iz 2012. godine je posle četiri puta manje recesije od ove iz 2020. godine smanjila plate i podigla PDV. Prethodnim vladama su takođe trebale godine da deficit samo okrznu za par procenata, a mi ćemo uspjeti da ga smanjimo sa gigantskih nivoa Grčke iz 2009. godine (10+%) na tri odsto ove godine. Ovoj vladi su građani i njihova budućnost apsolutni prioritet, napisao je Spajić na svom Tviter profilu.

On će danas predstaviti budžet na onlajn konferenciji, zajedno sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i potpredsjednikom Dritanom Abazovićem.

Osim budžeta, predstaviće i program Vlade.

Predlogom budžeta, dakle, nije predviđeno oporezivanje penzija iznad 524 eura, što je informacija koja se juče pojavila u medijima i naišla na oštre reakcije poslanika i opozicije i vlasti. Za penzionere koji primaju do 222 eura predviđena je jednokratna pomoć od 50 eura. To je juče u Skupštini potvrdio ministar Spajić, koji je kazao da penzije do 222 eura prima 48.638 korisnika i na jedno-
kratnu pomoć će biti utrošeno oko dva i po miliona.

Predlogom budžeta će se, prema pouzdanim informacijama, povećati akcize na duvan i duvanske proizvode, gazirana pića i alkohol i uvesti akcize na proizvode od šećera.

Budžet je projektovan na blizu dvije i po milijarde i predviđen je deficit od 2,99 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). BDP u ovoj godini će biti preko četiri milijarde, dok će deficit iznositi preko 130 miliona eura.

Predlogom budžeta predviđeno je i uvećanje minimalne zarade sa 222 na 250 eura od 1. jula, kao i smanjenje PDV-a na jaja sa 21 odsto na sedam procenata.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *