Spajić: Ovo je najbolji budžet u istoriji, nije nikad bila teža recesija

Dodajte komentar
Spajić, Foto: Gov.me

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da je usvojen najbolji budžet u istoriji Crne Gore.

Spajić je kazao da postoji četiri nivoa transparentnosti što znači da će građani znati gdje se troši svaki cent.

“U istoriji Crne Gore nije bilo teže recesije od ove 15,2 odsto. Sada znamo tačno brojku”, dodao je ministar.

Spajić je kazao da nije ponosan na kapitalni budžet jer je najveći dio njega iz onih ugovorenih obaveza prethodne vlasti.

“Mi smo uspjeli da ovaj budžet bude i socijalni i razvojni. Nismo smanjivali plate, penzije i socijalna davanja, a u isto vrijeme smo imali na istom nivou subvencije i kapitalne investicije”, poručio je Spajić.

Spajić je kazao da je stopa poreza na neprijavljenu imovinu svega devet odsto i da će korigovati zakon da ta stopa bude značajno veća.

“Imali smo iskustvo od zimske sezone gdje smo imali realizaciju od 65 odsto od sezone iz 2019. godine. Imali smo razgovore sa MMF-om i drugim partnerima i stručnjacima, njihova predviđanja su da će Crna Gora imati realizaciju u visini od 65 odsto. Vakcinacija se odvija brže nego što smo planirali, i taj tempo je “pogurao” da budemo samopouzdani kada je u pitanju turistička sezona – istakao je Spajić.

Spajić je prvo rekao da su i ranije rekli da neće biti smanjivanje plata i penzija, a potom je rekao da nisu tačni navodi da su planirali oporezivanje penzija što je ranije objavljeno.

Na pitanje novinara da li znači da se radi o falš dokumentu, Spajić je odgovorio sa “da”.

Na ponovljeno pitanje iz drugog medija je ponovio da nikad nisu planirali oporezivanje penzija.

On je pojasnio da je Crna Gora bila u obavezi da podigne ponderisanu cijenu cigareta sa 2,1 na 2,5 eura što se odgađalo: “Evropska komisija nam je to zamjerala. Naša akciza je bila duboko ispod evropskih nivoa, i čak sa ovim povećanjem biće ispod zahtijevanog nivoa od 90 eura”.

Spajić je rekao da neće biti novog zaduženja u 2021. godini, osim ako se ne dogovori kredit sa Exim bankom od 127 miliona eura.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *