Božović: Daleko smo od popuštanja mjera

U Crnoj Gori je juče od posljedica virusa korona preminulo 10 osoba, dok epidemiolog Instituta za javno zdravlje Marija Božović ističe za Dan da nije došlo do značajnijeg pada broja oboljelih zbog čega struka ne zagovara popuštanje mjera.

Crna Gora se prema posljednjim podacima, u protekle dvije sedmice nalazi na prvom mjestu u regionu po broju novinficiranih. U kovid bolnicama na liječenju su 502 osobe, od kojih 142 u Kliničkom centru Crne Gore.

Božovićeva je kazala da će radna grupa Instituta razmatrati nove mjere, o kojima će odluku dati nadležni.

“Isuviše je rano da govorimo o silaznom trendu obolijevanja. Brojke posljednjih nekoliko dana pokazuju blagi pad, ali to nam za kratki period u epidemiološkom smislu ne znači mnogo. Svjedoci smo da situacija može jako brzo da se promijeni, tako da građani moraju da pokažu odgovorno ponašanje u vezi sa poštovanjem mjera i interesovanjem za vakcinaciju”, kaže Božović.

Vakcinacija je najmoćnije oružje koje će nam pomoći u borbi protiv virusa.

“Aktuelne strože mjere su svakako zasad pokazale rezultat i u epidemiološkom smislu ne bi trebalo da se popuštaju. Za dalje ćemo vidjeti. Obuhvat vakcinacije zavisi od više faktora, prije svega od tempa pristizanja vakcina, ali i od interesovanja građana. Poznato je da je vakcinisanje na dobrovoljnoj osnovi. Da bi se postigao dobar obuhvat, potrebno je da se vakciniše što veći broj građana, kako bismo imali kolektivni imunitet ili imunitet stada, koji bi nam u budućnosti pomogao da se ovo epidemijsko javljanje bolesti zaustavi”, istakla je Božovićeva.

Ona pojašnjava i da mogu samo da procijene kakvo je stanje sa širenjem britanskog soja virusa, koji i kod nas dominira.

“Nakon što smo u januaru istražili da je prisutan kod nas, prema procjenama, on je u populaciji cirkulisao i u decembru ili čak i ranije. Imao je dovoljno vremena da se proširi u našoj populaciji. Procjenjuje se da je dominacija novog soja u Evropi 80 odsto. S obzirom na to da smo mi na tom području, pretpostavljam da smo negdje blizu te brojke. Mutacije se dešavaju kada imamo velik broj novopozitivnih i mogućnost nastavka novog soja je neizbježna. Pitanje je samo da li će novi sojevi dati težu kliničku sliku, veću smrtnost i da li će vakcine biti efikasnije. Zasad imamo podatke da su vakcine efikasne protiv novih sojeva virusa”, kazala je Božovićeva.

Check Also

Osobe koje rade manje plaćen posao imaju veće šanse da u starosti imaju demenciju

Istraživači sa Univerziteta Kolumbijaustanovili su vezu između niskih plata u srednjim godinama i kognitivnog pada …

Leave a Reply

Your email address will not be published.