SAD će biti bogatije od Kine još najmanje 50 godina

Dodajte komentar

Sjedinjene Američke Države će ostati bogatije od Kine, kada je u pitanju parametar BDP po glavi stanovnika, barem još pola vijeka. To u svojoj najnovijem komentaru zaključuje Sajmon Batist (Simon Baptist), vodeći ekonomista globalnog odeljenja u Economist Intelligence Unit, analitičkoj “ispostavi” londonskog The Economist magazina.

Posljednji raspoloživi podaci koje je dostavio MMF pokazuju da je kineski BDP po glavi stanovnika prošle godine iznosio 10.582 dolara, dok je u isto vrijeme u SAD dosegao 63.051 dolar, odnosno šest puta veću vrijednost.

Batist je iznio stav da će Kineska privreda veoma brzo u nominalnim vrijednostima preteći američku – to je samo pitanje trenutka, kaže, i posljedica je skaliranja ekonomija u odnosu na broj stanovnika, cjelokupnu ponudu, tražnju i industrijsku proizvodnju.

S druge strane, ekonomski rast do trenutka kada će preraspodjela te novostvorene vrijednosti po glavi stanovnika sustići rezultate iz SAD potrajaće još neko vrijeme. Naravno, uporedo sa rastom kineskih rezultata dolaziće i do pomjeranja američkih, mada očekivano sporijim tempom.

Statistika pokazuje i da je pandemija korona virusa ubrzala “susret dvije ekonomije”, gledano u nominalnim vrijednostima izraženim u dolarima. Ranije prognoze su pokazivale da će se to dogoditi 2034. godine, ali su zbivanja iz proteklih 12 mjeseci pomjerila momenat izjednačavanja za čak dve godine unaprijed, jer je ekonomija SAD doživjela kontrakciju od 3,5 odsto BDP-a (podaci sa Bureau of Economic Analysis) dok je kineska zabilježila rast od 2,3 odsto, prenosi CNBC.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *