Polovni automobili iz Njemačke skuplji i 20 odsto?

Dodajte komentar

U Njemačkoj su najavljene izmjene propisa, a koje su neophodne kako bi se zakonodavstvo ove zemlje uskladilo sa EU Direktivom o prodaji robe. Taj predlog je naišao na snažan otpor Državnog udruženja nezavisnih trgovaca motornih vozila (BVfK) koji su se odmah obratili njemačkom Saveznom veću, uz tvrdnju da su za njih najavljene promjene neodržive, piše hrvatski list namijenjen automobilizmu HK.

U Direktivi EU o prodaji robe, inače, piše da se „podrazumijeva da je svaka neusklađenost koja postane očita u roku od godinu dana od trenutka isporuke postojala i u trenutku isporuke robe, osim ako se dokaže suprotno ili ako ta promjena nije spojiva s prirodom robe ili prirodnom neuslađenosti. Ovo se, inače, primjenjuje i na robu sa digitalnim elementima.

Dosadašnji rok je bio šest mjeseci, a upravo produžetak trajanja i implikacije, odnosno troškovi takve odluke stvaraju probleme njemačkim trgovcima. Kako komentariše hrvatski list, „s jedne strane ova odluka pogoduje korisnicima polovnih vozila koji će dobiti besplatnu popravku, ali dugoročno bi moglo doći do promjena koje im baš i ne idu na ruku“.

Državno udruženje nezavisnih trgovaca motornih vozila (BVfK) protivi se i drugim najavljenim izmjenama propisa, ali ova je najznačajnija, jer navode da ako se Savezno vijeće odluči za izjmenu propisa, cijena polovnih automobila u Njemačkoj može da poraste od 10 do 20 odsto, što po njima znači i „kraj prodaje starih polovnih vozila“.

Ovo će se naravno odraziti i na cijene polovnih vozila u regionu Zapadnog Balkana, obzirom da je Njemačka jedno od najvažnijih tržišta polovnih automobila za kupce sa ovih prostora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *