Program ekonomskih reformi čeka budžet

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja predlog Programa ekonomskih reformi (PER) za period od ove do 2023. godine usvojiće zajedno sa predlogom zakona o budžetu za 2021. godinu, a dostaviće ga i parlamentarnom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

Iz tog Vladinog resora za “Vijesti” su rekli da su dokument dostavili i Evropskoj komisiji (EK).

PER je dokument u kome Vlada predstavlja ekonomsku politiku za godinu u kojoj ga usvaja i srednjoročni period, kao i osnovu za ekonomski dijalog sa EK u procesu evropskih integracija.

Vlada je svake godine do kraja januara morala EK da pošalje PER koji je prethodno išao na javnu raspravu.

Iz Ministarstva na čijem je čelu ministar Milojko Spajić objašnjavaju da s obzirom na to da je Vlada odlučila da radi svoj predlog budžeta i time je odgođeno usvajanje zakona o budžeta za 2021. godinu za kraj marta te kako, iz istog razloga, nijesu bile usvojene ni smjernice makrofiskalne politike, nije bilo moguće finalizirati dokument da bi se do kraja januara uputio EK.

“Važno je to što će se sa dokumentom upoznati Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, jer se i na taj način omogućava rasprava i širi konsenzus o PER-u”, kazali su iz Ministarstva.

Navode da je proces izrade ovogodišnjeg PER-a počeo u julu 2020. godine.

“Ta dinamika je podrazumijevala i organizovanje javnih konsultacija u ranoj fazi izrade dokumenta. Ministarstvo finansija, koje koordinira procesom pripreme dokumenta, u septembru 2020. godine objavilo je poziv za konsultacije povodom izrade PER-a”, rekli su iz ministarstva.

Dokument se priprema već sedmu godinu u skladu sa novim pristupom EU u ekonomskom dijalogu sa zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u Uniji.

“Strateški razvojni cilj Crne Gore definisan u PER-u je održiv i inkluzivan ekonomski rast koji će doprinijeti smanjenju razvojnog jaza zemlje u odnosu na prosjek EU i povećanju kvaliteta života svih njenih građana”, navodi se u PER-u za period od 2020. do 2022. godine koji je prošle godine pripremila bivša Vlada Duška Markovića.

Stara izvršna vlast bila je definisala agendu od 18 prioritetnih mjera, među kojima su unapređenje vlasničke i upravljačke strukture elektroenergetskih kompanija koje su u dominantnom državnom vlasništvu, podrška tehnološkoj modernizaciji sektora prerađivačke industrije, diverzifikacija turističkog proivoda, unapređenje podrške, mikro, malim i srednjim preduzećima, uvođenje elektronskog sistema javnih nabavki, suzbijanje sive ekonomije kroz reformu poreske administracije…

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *