Slovenačka “Iskra” kupila industrijsko-logistički centar u Donjoj Gorici

Dodajte komentar

Čuvena slovenačka kompanija Iskra odlučila je da investira i u crnogorsko tržište. Kompanija iz Kranja kupila je jedan od najvećih industrijsko-logističkih centara A klase u Crnoj Gori, koji je specijalizovan za farmaceutsku industriju.

Taj objekat se nalazi u podgoričkom naselju Donja Gorica. Pored te akvizicije poznata slovenačka kompanija je kupila i nekoliko apoteka u Crnoj Gori.

Ovu akviziciju koordinirala je, kako Pobjeda nezvanično saznaje, kancelarija Colliers Internationala u Crnoj Gori. Colliers International je vodeća svjetska konsultantska kompanija za poslovne nekretnine, koja nudi kompletne usluge investitorima, vlasnicima nekretnina i zakupcima širom svijeta.

Grupa Iskra je sada u vlasništvu poznatog preduzetnika i jednog od najbogatijih Slovenaca Dušana Šešoka. On je bio ministar u dvije slovenačke vlade, bio je ministar finansija u Vladi Alojza Peterlea, a ministar industrije u vladi Janeza Drnovšeka. Za 75 godina postojanja Iskra je bila najveći hab za znanje u regionu i razvijala neke od najzahtjevnijih projekata.

Proizvodi ovog regionalnog giganta mogu se naći na svim kontinentima. Iskra je osnovana 1946. godine kao fabrika za elektrotehnike i mehanike. Već naredne 1947. godine razvijen je prvi prekidač, zatim prva FM antena, kondenzator. Najvažnija istorijska prekretnica na polju sistemskih rešenja je 1964. godina, kada je u fabrici Iskra u Kranju osnovan Biro za automatizaciju železnica – BAŽ, koji je potom nekoliko puta transformisan i tokom mnogih godina predstavljao centralno jezgro kompanije. Tokom 1970-ih Iskra se razvila u najveću jugoslovensku kompaniju za elektromehaniku, telekomunikacije, elektroniku i automatizaciju, dokazujući se iznova i izuzetan industrijski dizajn u telefoniji, mjernim instrumentima i mašinama. Proizvodila je laser i elektroničke djelove za jugoslovenski tenk M-84. Iskra je u svom početku imala 850 zaposlenih, a na vrhuncu svoje aktivnosti čak 35.000 zaposlenih.

Izvor: Pobjeda

Foto: Dragan Mijatović

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *