Uprava Plantaža: Nije vam ovo samoupravljanje, sindikat nas neće smijeniti

Dodajte komentar

Nije tačno da uprava “Plantaža” nije informisala Sindikalnu organizaciju o pitanjima koja Zakon o radu navodi kao osnov obaveze poslodavca da informiše sindikat. Potpisnici saopštenja očigledno ne razlikuju dužnost poslodavca da informiše sindikat o precizno određenim pitanjiima iz domena ostvarivanja sindikalnih prava, od prava izvršnog direktora da samostalno donosi odluke iz domena svojih ovlašćenja, a sve na osnovu Zakona o privrednim društvima i Statuta kompanije, navedeno je u reagovanju uprave kompanije na saopštenje Sindikalne organizacije “Plantaža” u tekstu „Sindikat Plantaža: Ne podržavamo Odbor direktora na čelu sa Mihailovićem, ni menadžment na čelu s Vukovićem“.

“Poslodavac nema pravo da se miješa u rad organa Sindikalne organizacije, baš kao što ni sindikat nema pravo da se bavi pitanjima iz djelokruga nadležnosti Odbora direktora ili izvršne uprave. Samoupravljačke aktivnosti koje preduzima predsjednica sindikata ne mogu predstavljati izvor obaveze po izvršnu upravu (na snazi je Zakon o radu, ne primjenjujemo Zakon o udruženom radu iz vremena državnog socijalizma). U tom smislu, bez pravnog značaja su peticije da se smjenjuju određeni članovi uprave, inicijative da se nezakonito organizuju štrajkovi, preduzimanje političkih aktivnosti sa ciljem da se zaposleni pobune protiv uprave, vođenje privatnih medijskih kampanja itd.

Crna Gora se duže od godine stoički nosi sa posljedicama djelovanja epidemije zarazne bolesti Covid-19. Brojne male i srednje kompanije su prestale sa radom, pri čemu je veliki broj naših sugrađana ostao bez posla. Država pravi napore da svojim ograničenim resursima pomogne građanima i privredi. Na drugoj strani, proizvodni procesi u kompaniji se redovno odvijaju. Dobavljači se sa puno razumijevanja odnose prema sadašnjim teškoćama u poslovanju, naši kupci čine krajnje napore da naruče i plate ugovorene količine robe. Kreditori su restrukturirali svoja potraživanja, poreske vlasti strpljivo čekaju da se makroekonomski ambijent promijeni. Država je pružila načelnu podršku poslovnim aktivnostima koje su u toku, radi se na obezbjeđivanju realne finansijske podrške.

Zaključno sa martom 2021. godine, zaposlenima je isplaćena januarska zarada i u toku je obezbjeđivanje sredstva za isplatu februarske zarade (posljednja isplaćena prosječna neto zarada u kompaniji iznosila je EUR 558,00, a posljednja masa za isplatu neto zarada iznosila je EUR 483.503,00). Stav potpisnika sindikalnog saopštenja, iz kojeg proističe da je za sadašnju krizu odgovoran izvršni direktor, koji je na tu poziciju imenovan tek krajem oktobra 2020. godine, nema utemeljenja u realnosti i isti se kosi sa zdravim razumom i vrijeđa elementarnu logiku ljudske vrste. Sadašnji izvršni direktor je – od momenta kad je zaposlen u Plantažama ukazivo na cjelokupnu i očiglednu zapuštenost tadašnjeg pravnog sektora, na predmetne i brojne druge propuste, da bi i nakon toga, kao direktor pravnog sektora preduzeo niz konkretnih radnji koje su spriječile nastupanje novih šteta i šteta većih razmjera, o čemu postoje i konkretni dokazi koje ne može osporiti niko.

Predsjednica sindikata (po struci pravnica) propušta da komentariše činjenicu da je tokom nekoliko prethodnih godina zaposlenima u kompaniji isplaćeno više od €3,3 miliona na ime sudskih presuda i poravnanja, odnosno da je ostalo da se isplati još €1,7 miliona po istom osnovu. Trošak u iznosu koji prelazi €5 miliona posljedica je nezakonito sprovedenih umanjenja zarada tokom 2012. godine. Tadašnja pravna služba (predsjednica sindikata je bila njen član) propustila je da umanjenje zarada izvrši na zakonit način, tako što će kompanija sa zaposlenima zaključiti odgovarajuće anekse ugovora o radu. Usljed ovakvog propusta, kako aneksi nijesu zaključeni, zaposleni su stekli osnov da tuže kompaniju i da u svim slučajevima izdejstvuju isplate zaostalih zarada, uz značajno uvećanje po osnovu sudskih troškova. Kada se na prethodnu nespornu štetu doda suma vrijednosti parnica koje zaposleni vode protiv kompanije, a koje se odnose na pogrešno obračunati startni iznos zarade (do sada je zaposlenima po navedenom osnovu isplaćeno oko €100 hiljada, a ostalo je da se isplati još €700 hiljada), dobija se jasnija slika realnog socijalnog položaja zaposlenih u kompaniji, odnosno domena odgovornosti uprave koja svoj posao obavlja nešto više od pet mjeseci. Kako su nadležni državni organi izuzeli obimnu poslovnu dokumentaciju, kako je sadašnja predsjednica sindikata bila direktno uključena u opisani proces, svakako će biti u prilici da nadležnim državnim organima pruži značajne informacije o ovom zločinačkom poslu.

U međuvremenu, kako bi bile raskrčene ruševine koji su „stručnjaci“ ostavili za sobom, kompanija je angažovala međunarodne konsultante KMBG, Ernst & Young, BDO, odnosno eminentne domaće advokatske kancelarije, koje pokušavaju spasiti što se spasiti može.

Uprava kompanije ima pravo da direktno komunicira sa zaposlenima, što je praksa koja će se i nastaviti. (za direktnu komunikaciju sa zaposlenima uprava nije dužna da traži odobrenje sindikata). Uprava će svakako poštovati zakonsku obavezu da zatraži i razmotri mišljenje i predloge sindikata prije donošenja odluke od bitnog značaja za profesionalne i ekonomske interese zaposlenih, kolektivnog otpuštanja zaposlenih i sistematizacije radnih mjesta. Do tada, od sindikata se očekuje da se bavi isključivo sindikalnim pitanjima, u koje svakako ne spada uzbunjivačko, terensko kvazi-sindikalno i političko angažovanje. Dok sadašnja uprava bude u poziciji da organizuje proizvodne i radne procese u kompaniji, političko djelovanje tokom radnog vremena neće biti preporuka za napredovanje na hijerarhijskoj ljestvici”, navedeno je u reagovanju uprave “Plantaža”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *