Radulović: MA svima ostao dužan, što “ToMontenegru” otežava početak

Dodajte komentar

Uvjereni smo da će “ToMontenegro” brzo biti operativan. Otežavajući faktor je što postoji dosta neizmirenih dugovanja MA ka raznim dobavljačima, pa imamo taj limitirajući faktor od samog starta, kazao je u intervju za “Vijesti” predsjednik borda direktora nove državne avio-kompanije Filip Radulović.

Najavljeno je da bi “ToMontenegro” mogao prvi let imati do ljeta ove godine. Šta još sve treba uraditi i koje uslove ispuniti do prvog leta nove kompanije i da li će to biti do ljeta?

Potrebno je dobiti sve operativne licence, sklopiti razne ugovore sa dobavljačima i partnerima, početi prodaju karata, zaposliti odgovarajući kadar, itd. Veliki problem predstavljaju nagomilani dugovi “Montenegro erlajnsa” prema partnerima “ToMontenegra”, pa smo u svakodnevnim intenzivnim pregovorima kako bismo kompaniju što prije postavili na noge.

Od formalnog osnivanja Montenegro erlajnsa (MA) u oktobru 1994. do prvog leta u maju 1997. godine, prošlo su dvije i po godine. Zbog toga mnogi smatraju da nije moguće da sada od osnivanja do prvog leta prođe pet mjeseci. Da li je Vama sada lakše jer imate osnovu?

S jedne strane je dosta lakše jer postoji osnova (isti tipovi aviona, postojeći kadar, iste procedure, itd). S druge strane, otežavajući faktor je što postoji dosta neizmirenih dugovanja MA ka raznim dobavljačima, pa imamo taj limitirajući faktor od samog starta. Bez obzira na sve, uvjereni smo da ćemo brzo uspjeti da budemo operativni.

Od osnivanja kompanije početkom februara prošlo je mjesec dana, za to vrijeme kupljena su dva aviona koje je donedavno koristio MA. Kako je došlo do te kupovine i koju štetu je mogla imati država jer MA nije plaćao zakup?

MA je zbog finansijskih problema prestao da plaća zakup aviona GECAS-u, što predstavlja kršenje ugovora o zakupu. GECAS je bio spreman da uzme svoje avione. Kako je u ovom ugovoru država bila garant, prijetilo nam je ne samo da ostanemo bez aviona, nego i da svi penali zbog raskida ugovora dođu na naplatu državi, koji su iznosili preko 40 miliona eura.

Mi smo tokom dugih pregovora uspjeli da postignemo dogovor da otkupimo avione po dvaput nižoj vrijednosti, tako da smo jednim dogovorom uspjeli državi da sačuvamo ogroman novac, a istovremeno dobijemo dva aviona u svoje trajno vlasništvo.

U kakvom su stanju ovi avioni, da li su potrebna neka dodatna ulaganja? Da li će i treći avion biti preuzet od MA i na koji način, odnosno da li će biti kupljen od MA koji ga je već u značajnom iznosu otkupio?

Avioni su u dobrom stanju; jedan je odmah operativan, drugi čeka redovan servis i očekujemo da oba aviona budu baza naše aviokompanije u narednim godinama. Što se tiče trećeg aviona, on nije u vlasnistvu MA posto kredit nije otplaćen, nego je još u vlasništvu brazilske banke. Pregovori oko njega su u toku.

Započet je postupak prijema prvih radnika u “ToMontenegro”. Da li imate procjene koliko će radnika ukupno biti zaposleno do ljeta?

Ne bih govorio o brojevima, ali svakako će to biti znatno manji broj nego sto je bio slučaj u MA. Zapošljavanje će ići fazno i pratiće razvoj kompanije.

Gdje ste se školovali i gdje ste sve do sada radili, odnosno koje reference ste imali kada ste izabrani da budete na čelu Odbora direktora nove avio-kompanije? Kako je došlo do Vašeg angažovanja, kako ste odlučili da se vratite u Crnu Goru i da li je ovaj posao izazov za Vas?

Studije sam završio na Univerzitetu Kalifornija Davis. Pričam engleski i služim se španskim. Radio sam u najvećim svjetskim kompanijama u svojim oblastima: Illumina, Tesla i ChargePoint. U Tesli sam bio zadužen za pre-produkcijsko lansiranje proizvoda u oblasti snabdijevanja materijalom, a između ostalog bio sam dio tima koji je pomogao lansiranje Modela X.

Takođe sam radio od pre-produkcije do lansiranja materijala za Teslin Autopilot 2.5. To je omogućilo da tadašnji autopilot sljedeće generacije funkcioniše na svakom Tesla automobilu koji se našao u prodaji nakon toga. Karijeru sam nastavio u oblasti zelene energije prelaskom u Charge Point, najvećoj kompaniji za punjenje električnih vozila na svijetu. Tamo sam se usresredio na lansiranje novih proizvoda na tržište, osiguravajući da su i interne i eksterne fabrike spremne za izradu proizvoda, kao i da se pobrinem da interni dobavljači ispoštuju sve zadate rokove.

Sa početkom COVID krize prije godinu dana sam se vratio u Crnu Goru, odakle sam neko vrijeme radio na daljinu, i onda posle 30 godina života u Americi riješio da ostanem i da pomognem svojoj državi. Projekat “ToMontenegro” je izuzetan izazov zbog velikog pritiska i kratkih rokova, ali to nije ništa na šta nisam navikao kroz svoju karijeru. Pored toga, pomaganje u obnavljanju nacionalne avio-kompanije mi pruža veliko zadovoljstvo i ponos. Sa ostatkom odbora direktora, dajemo sve od sebe da na najkvalitetniji način pomognemo da se kompanija postavi i počne razvijati na najbolji način.

“Lufthanza” savjetnik za stvaranje efikasne kompanije

Njemačka “Lufthanza” izabrana je na međunarodnom konkursu za konsultanta “ToMontenegro”.

“Stručni tim ‘Lufthanze’ će već od ponedjeljka 29. marta 2021. godine započeti saradnju sa menadžmentom kompanije ‘To Montenegro’ kako bi se jasno definisala strategija i struktura nove avio kompanije. Tendencija menadžmenta je izgradnja avio-kompanije po najmodernijim tržišnim principima koja kao svoje glavne prioritete ističe sigurnost, bezbjednost i kvalitetnu uslugu našim budućim putnicima”, navedeno je u saopštenju “ToMontenegro”. Na konkurs su se bili javili i “Boeing” i PWC.

Radiće bez naknade šest mjeseci, neće biti besplatnih karata

Najavljeno je da će bord direktora raditi besplatno ako vam dozvoli Agencija za sprečavanje korupcije? Da li ste dobili njeno mišljenje?

Agencija za sprečavanje korupcije je dozvolila naš besplatan rad u odboru. Stavljajući interese države i nove avio kompanije ispred naših ličnih, dogovorili smo se da se u prvih šest mjeseci odreknemo novčane nadoknade.

Uprava “Montenegro erlajnsa” imala je praksu dijeljenja velikog broja besplatnih avio-karata svojim radnicima, raznim državnim funkcionerima, ali i osobama koje nijesu imali vezu sa kompanijom. Da li će “ToMontenegro” imati takvu praksu?

Ne ulazeći u to šta je radio MA, nova kompanija će poslovati po tržišnim principima i neće biti prostora za besplatne karte, pogotovo ne osobama koje nemaju vezu sa kompanijom. Naprotiv, zadatak novog menadžmenta će biti da privuče što veći broj putnika po najboljim uslovima.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *