MMF predlaže novih 650 milijardi dolara pomoći za borbu protiv pandemije

Dodajte komentar

Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva najavila je da će do kraja juna predložiti podjelu novih MMF-ovih specijalnih prava vučenja (SDR) u protivvrijednosti od 650 milijardi dolara namijenjenu borbi zemalja članica protiv pandemije korona virusa.

Kako je istaknuto, nova raspodjela specijalnih prava vučenja (SDR) zemljama članicama MMF teško pogođenim posljedicama pandemije korona virusa, omogućila bi značajnu podršku likvidnosti, a da ne dođe do povećanja njihovog duga.

Georgijeva je najavila da će ovaj predlog iznijeti Izvršnom odboru MMF.

Inače, članovi odbora MMF-a su na sastanku ove nedjelje dali podršku ekspertima Fonda da pripreme predlog o novoj alokaciji specijalnih prava vučenja u protivvrednosti od 650 milijardi dolara, kojima bi se podmirila globalna dugoročna potreba za rezervnom finansijskom imovinom.

Georgijeva je naglasila da bi nova alokacija SDR-ova pomogla zemljama članicama MMF i podržala globalni oporavak od korona krize, dok bi Fond uputio snažan signal da će učiniti sve što je moguće da bi se prevladala najveća kriza od Velike depresije.

Inače, nova alokacija SDR-ova bila bi prva posle one odobrene 2009. godine, tokom velike globalne finansijske krize, koja je tada iznosila u finansijskoj protivvrijednosti 250 milijardi dolara.

Georgijeva je naglasila da će MMF razviti nove mjere za povećanje transparentnosti i odgovornosti u korišćenju SDR-ova, a istražiće se i opcije za preraspjodelu SDR-ova bogatih zemalja kako bi se podržale ranjive i zemlje sa niskim dohotkom.

Ukoliko ovaj predlog bude odobren, dodatne rezerve, koje bi zemlje članice mogle pretvoriti u konvertibilne valute ili ih podijeliti sa zemljama kojima su potrebne, trebalo bi da budu na raspolaganju u drugom dijelu godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *