Tri načina za borbu protiv “digitalnog umora”

Dodajte komentar

Prošlu godinu je definitivno obilježila pandemija koronavirusa koja je promijenila način na koji živimo, radimo i zabavljamo se. Jedan od problema je definitivno digitalni umor koji je postao česta pojava zbog rada od kuće.

Zbog pandemije koronavirusa mnogi rade od kuće, a radno vrijeme često traje i duže od uobičajenog. Zbog toga su mnogi “zalijepljeni” za mobitele i kompjutere te žive u život u kojem nema jasne granice između privatnog i profesionalnog života. Dugoročno, ovakav način života može dovesti do zdravstvenih problema tako da se između ostalog potrebno osloboditi od digitalnog umora. Postoje tri jednostavna načina da uspijete u tome.

Naučite da se isključite

Nakon što završite s poslom, naučite da napravite digitalnu pauzu od svih uređaja. Umjesto toga se fokusirate na nešto u čemu uživate, to može biti čitanje knjige, slušanje muzike, provođenje kvalitetnog vremena s voljenim osobama i slično. Držanje takvog rasporeda će vam omogućiti da imate kontrolu nad svojim svakodnevnim životom.

Fokusirajte se na jedan zadatak

Multitasking se čini neizostavnim u današnjem svijetu, međutim, novija istraživanja provedena širom svijeta pokazuju da multitasking zapravo i nije najbolji način za postizanje produktivnosti. Iako vam se može činiti da ste profesionalac u obavljanju nekoliko stvari istovremeno, u stvarnosti to nije tako i vaša produktivnost opada. Zbog dugog radnog vremena i konstantnog korištenja više uređaja za obavljanje više zadataka, teško se koncentrisati. Čak se javljaju i probleme u prisjećanju zadataka koji moraju biti završeni tokom dana.

Ne zaboravite stvarni svijet

Digitalni svijet je moderan i mnogo toga možemo obaviti jednostavnim klikom na dugme. No, stvarni, fizički svijet nas povezuje i donosi zadovoljstvo, osjećaj pripadanja i međupovezanosti. Čak i u najgušćem radnom rasporedu trebate pronaći vremena za fizičku vježbu. Čak i šetnja u trajanju od 20 minuta će opustiti vaše tijelo i um. Također, nemojte zaboraviti druženja s prijateljima i održavajte komunikaciju s njima.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *