Rovčanin umjesto Noveljića, uskoro smjene u CEDIS-u i Rudniku

Dodajte komentar

Odbor direktora Elektroprivrede juče je smjenio izvršnog direktora kompanije Igora Noveljića (DPS) i na njegovo mjesto izabrao Nikolu Rovčanina, portparola i člana Glavnog odbora Demokratske Crne Gore, dok će najvjerovatnije naredne sedmice biti smjenjeni odbori direktora povezanih kompanija Crnogorskog elektrodistributivnog preduzeća CEDIS i Rudnika uglja.

Rovčanin je diplomirani pravnik, od 2009. godine zaposlen je u pljevaljskom Vodovodu, gdje je obavljao poslove pravnog referenta, sekretara Upravnog odbora, rukovodioca Sektora za opšte, pravne i kadrovske poslove i savjetnika za pravne poslove.

Na predlog Vlade, kao vlasnika 98 odsto akcija, prošle sedmice je smijenjen raniji odbor direktora EPCG kojeg su činili predstavnici bivšeg režima i izabran novi koji čini kombinaciju predstavnika parlamentarne većine i ljudi bliskih premijeru Zdravku Krivokapiću.

Noveljić je za izvršnog direktora u četvorogodišnjem mandatu izabran u julu 2017. godine, što znaći da mu je mandat trajao do kraja jule ove godine i da je juče smjenjen prije isteka mandata.

Prema Statutu EPCG, Odbor direktora može smijeniti izvršnog direktora prije isteka mandata samo ako “ne ispunjava uslove za imenovanje na datu funkciju, faktički ne postigne očekivane rezultate za datu funkciju i ako suštinski djeluje u suprotnosti sa bilo kojim relevantnim zakonom, propisom ili Statutom”.

Odbor direktora juče nije naveo sa kojim obrazloženjem je smijenjen Noveljić. “Vijestima” je nezvanično rečeno da je dosadašnji direktor “razriješen bez navođenja razloga, što omogućava član 174 stav 3 Zakona o privrednim društvima”.

“Sada ima pravo da nakon takvog razrešenja, u skladu sa ugovorom izabere dvije varijante – otpremninu od 24 neto zarade iz posljednjeg mjeseca ili da se rasporedi u skladu sa stručnom spremom do isteka roka do kojeg mu je bio predviđen mandat sa zagarantovano zaradom u visini 2/3 od posljednje koju je primio”, kazao je izvor “Vijesti”.

Neto zarada Noveljića, prema posljednjem predatom izvještaju o prihodima, u 2019. godini iznosila je 3.036 eura. Ako taj iznos ima i sada, otpremnina bi iznosila 72 hiljade eura.

Kako je saopšteno sa sjednice, Rovčanin je izabran jednoglasno.

“Novoizabrani izvršni direktor stupiće na dužnost 25. marta shodno Kolektivnom ugovoru kompanije. Sjednici Odbora prisustvovao je državni sekretar u ministarstvu za kapitalne investicije Marko Perunović. Odbor direktora izrazio je očekivanje da će novoizabrani izvršni direktor, zajedno sa svojim timom, mnogo uspješnije upravljati kompanijom u cilju ostvarivanja pozitivnih rezultata nacionalne elektroenergetske kompanije”, saopšteno je iz EPCG.

Rovčanin je sinoć za TV “Vijesti” kazao da mu je velika čast da bude na čelu najveće državne kompanije, da će insistirati na zakonitom poslovanju i transparentnosti u radu. Najavio je preispitivanje dosadašnjeg poslovanja, kadrovsko osnaživanje kompanije, nove investicije koje neće biti na teretu građanima, kao i da će preispitati dosadašnje načine subvencionisanja proizvođača i cijene struje.

Očekivalo se da će Odbor direktora juče smijeniti i odbore direktora preduzeća u apsolutnom vlasništvu EPCG-CEDIS i Rudnika uglja, ali će se to desiti vjerovatno na narednoj sjednici. Prema statutima ovih kompanije bord direktora EPCG ima nadležnost Skupštine akcionara CEDIS-a i Rudnika uglja, odnosno imenuje odbore direktora ovih kompanija.

EPCG sa svojim kompanijama ima dvije hiljade radnika i predstavlja najznačajniji državni resurs. EPCG je vlasnik i 20 odsto akcija u Prvoj banci koje prema sadašnjim cijenama akcija vrijede oko četiri miliona eura.

Energetska kompanija u Prvoj banci, čiji je najveći vlasnik Aco Đukanović, drži i depozite od 20 miliona eura. EPCG je prošlu godinu završila za profitom od 16 miliona dok je godinu ranije on iznosio 28 miliona eura. Ukupan neraspoređeni profit iz prethodnih godina iznosi 59 miliona eura.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *