Bankarski giganti “napuštaju” proizvođače fosilnihi goriva

Dodajte komentar

Vodeće svjetske banke smanjile su finansiranje proizvođača fosilnih goriva za devet posto u pandemijskoj 2020. godini, nakon trogodišnjeg perioda rasta, pokazalo je istraživanje.

Prošle godine 60 vodećih banaka je osiguralo više od 750 milijardi dolara kompanijama koje proizvode fosilna goriva, njih ukupno 2.300, navode u izvještaju Rainforest Action Network, Reclaim Finance, Oil Change International i druge nevladine organizacije.

U 2019. pribavili su im 824 milijarde dolara, utvrdile su organizacije, pojasnivši da iznosi uključuju kredite i garancije za izdanje obveznica i dionica.

Najveće iznose u prošloj godini proizvođačima fosilnih goriva osigurali američki JPMorgan Chase i Citi, ukupno 51,3 milijarde odnosno 48,39 milijardi dolara.

Glavni razlog smanjenog finansiranja proizvođača fosilnih goriva u 2020. godini su rekordno niska ulaganja u sektoru, budući da je pandemija teško pogodila potražnju za gorivima, ističu autori izvještaja.

Pariski sporazum o klimi potpisan je 2015. godine, a od 2016. do 2019. krediti su rasli između 4,4 i 5,5 odsto godišnje, napominju.

“Uprkos značajnom padu od 2019. do 2020. godine ukupni trend u posljednjih pet godina definitivno ide u pogrešnom smjeru”, zaključak je izveštaja.

“Moramo graditi svijet u kojem će i bez pandemije proizvodnja fosilnih goriva u narednoj deceniji iz godine u godinu padati jednako brzo kao i u 2020, ali ovog puta kroz promišljeno upravljanje”, dodaje se.

Tempo bankarskog finansiranja kompanija s velikim emisijama štetnih gasova sve je više u centru pažnje, jer investitori traže više pojedinosti o planovima za upravljanje rizicima povezanim s klimom i mogućnostima u svojim finansijskim portfeljima, objašnjava Rojters.

Izvor: SEEbiz.eu/Bizlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *