Spor od 500 miliona eura sa Duškom Kneževićem za sada proglašen tajnom

Vlada je arbitražni postupak koji su protiv države Crne Gore pokrenuli biznismen Duško Knežević, Atlas kapital holding limitet i Meljine kompleks limited označila tajnim i do njegovog okončanja neće davati izjave za javnost.

To je zvanično rečeno juče “Vijestima” u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

Knežević i njemu bliske kompanije odštetnim zahtjevom traže više od 500 miliona eura od Crne Gore zbog, kako tvrde, nezakonitog uvođena stečaja u Atlas i IBM banci.

“Vlada je postupak arbitraže sa Kneževićem označila stepenom tajnosti – interno, te se izjave u vezi sa ovim postupkom neće davati dok on ne bude okončan”, objašnjeno je u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

Kako su pojasnili, nakon izbora pravnog zastupnika, ministarstvo će zatražiti savjet povodom tretmana javnosti cjelokupnog postupka i u skladu sa pravnim savjetom nastaviće komunikaciju povodim arbitraže.

Resor kojim rukovodi ministar Milojko Spajić je raspisao javni poziv u kome se pozivaju domaće i međunarodne advokatske kancelarije da dostave ponude za zastupanje države u ovom arbitražnom postupku.

“Duško Knežević, Atlas kapital holding limited i Meljine kompleks limited su podnijeli obavještenje o arbitraži protiv Crne Gore, po osnovu člana 9 Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja između Srbije i Crne Gore i Republike Kipar, u skladu sa arbitražnim pravilima Komisije Ujedinjinih nacija za međunarodno trgovinsko pravo (“UNCITRAL pravila”). Ministarstvo poziva sve zainteresovane domaće i međunarodne advokatske kancelarije, sa iskustvom u zastupanju država u ad hok arbitražnim postupcima po UNCITRAL-ovim pravilima, da dostave ponudu sa specifikacijom cijena usluge, pojedinačno po fazama, za zastupanje Crne Gore u ovom arbitražnom postupku”, piše u javnom pozivu koji je dostupan sa sajtu ministarstva.

Iz Atlas grupe su “Vijestima” juče kazali da se ovaj arbitražni postupak odnosi na naknadu štete koju je pretrpio Knežević zajedno sa svojim kompanijama, a zbog flagrantnog kršenja međunarodnog i domaćeg prava od strane institucija Crne Gore. “Vrijednost ovog spora je više od 500 miliona eura, a vrednost pojedinačnih tužbi pred sudovima Crne Gore iznosi više od 200 miliona eura. Arbitražna tužba je podnijeta prvog decembra prošle godine i to pred Vašingtonskom arbitražom. Pravni zastupnici Kneževića i kompanija iz Atlas grupe u ovom postupku su advokati iz pravnog tima renomirane međunarodne advokatske firme ‘Vilmer Hal’ (Wilmer Cutler Pickering Hale and Dorr LLP) predvođeni američkim advokatom Garijem Bornom koji je jedan od najvećih svjetskih stručnjaka u oblasti međunarodne arbitraže i koji je do sada vodio preko 600 arbitražnih postupaka, uključujući i četiri najveća svjetska postupka pred Arbitražnim sudom pri Međunarodnoj privrednoj komori (ICC)”, pojašnjeno je iz Atlas grupe.

Ministarstvo finansija je u javnom pozivu navelo da će advokatska kancelarija pružati usluge izrade pravne analize slučaja, odnosno pregled i pravnu analizu dokumentacije u vezi sa arbitražnim postupkom, izrade nacrta i podnošenje podnesaka za potrebe njegovog vođenja, izrade podnesaka u vezi sa imenovanjem arbitra, odnosno za formiranjem tribunala u postupku, konsultacije sa klijentom i savjetnicima klijenta u vezi sa pitanjima od značaja za vođenje postupka, zastupanje klijenta na ročištima u okviru postupaka, ako ih bude i druge pravne usluge u vezi sa njim.

Centralna banka (CBCG) je uvela stečaj u IBM banci u januaru 2019. godine, a u Atlas banci u aprilu te godine.

Izvor: Vijesti.me

Check Also

Odović: Damjanović nije ništa skrivio da bi ga razriješili, prosto istekao mu je mandat

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović saopštio je danas da je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *