Rusija pozvala Kinu da napuste dolar u međusobnoj trgovini

Dodajte komentar

Moramo da napustimo korišćenje međunarodnih platnih sistema koje kontroliše Zapad, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov koji se nalazi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Kini. Lavrov je sankcije Zapada protiv Kine i Rusije nazvao “nerazboritima“, dodajući da odgovor dvije nacije treba da bude saradnja.

“Moramo smanjiti rizike od sankcija jačanjem naše tehnološke nezavisnosti, prelaskom na plaćanja u našim nacionalnim valutama i globalnim valutama koje služe kao alternativa (američkom) dolaru“, naveo je šef ruske diplomatije, prenosi South China Morning Post. Uoči njegove posjete, kineski Global Times ocijenio je da je posjeta Lavrova znak koliko će bliska kinesko-ruska koordinacija umanjiti uticaj “problematičnih SAD“.

Prema riječima ruskog ministra, u svijetu bi trebalo da se formira široka koalicija zemalja koje su protivnici američkih jednostranih sankcija. “Život nas primorava da izgrađujemo svoju liniju u ekonomskom i socijalnom razvoju na takav način da ne zavisimo od onih hirovitosti koje pokazuju naši zapadni partneri“, rekao je Lavrov, prenosi Interfax.

On je istakao da je pogrešno kažnjavati bilo koga u savremenoj međunarodnoj areni, a pokušaj da se takvi aršini nametnu Rusiji i Kini nazvao je “jednostavno nerazumnim“. “Kina je za nas istinski strateški partner i stvarni istomišljenik, a naša saradnja na međunarodnom planu igra stabilizujuću ulogu u globalnoj i regionalnoj situaciji“, rekao je Lavrov, prenosi Sinhua.

U zajedničkom dokumentu koji su potpisali Moskva i Peking navedeno je da su ljudska prava univerzalna, nedjeljiva i međusobno povezana. Takođe je navedeno da je međunarodno pravo kamen temeljac razvoja ljudskog društva. Ruski ministar spoljnih poslova naveo je da je cjelokupna infrastruktura odnosa Rusije sa Evropskom unijom uništena jednostranim postupcima Brisela, pa Moskva sada nema odnose sa tom organizacijom.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da posjeta Lavrova nije usmjerena protiv drugih država. Šef kineske diplomatije Vang Ji naglasio je važnost multilateralizma i pozvao sve zemlje da preispitaju osnovne principe Povelje UN i uvježbaju istinski multilateralizam kako bi izgradile zajednicu za budućnost čovječanstva, prenosi CGTN.

Prema komentarima ruskih analitičara, otkazivanje od dolara u međunarodnoj trgovini još je daleko, jer kineski juan danas učestvuje sa 3-4 odsto u obimu prekograničnih plaćanja, pa se ne može smatrati ozbiljnim sistemom plaćanja u svjetskoj trgovini. Prevremen prelazak na juan ograničio bi obim trgovine, tvrde oni.

Istovremeno, portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov kaže da u okviru zalaganja, prije svega SAD, da se prošire antiruske sankcije, ne isključuje mogućnost da Rusija bude isključena iz međunarodne bankarske SWIFT mreže.

Moskva je zbog toga stvorila domaću alternativu za prekograničnu međubankarsku komunikaciju nazvanu Sistem za prenos finansijskih poruka (SPFS), koji treba da bude povezan sa kineskim prekograničnim međubankarskim sistemom plaćanja CIPS i budućim indijskim mehanizmom plaćanja, prenosi Tanjug, pozivajući se na RT.

Kineski finansijski stručnjaci navode da Vašington zloupotrebljava SWIFT kako bi proizvoljno sankcionisao bilo koju zemlju po svojoj volji, što je izazvalo globalno nezadovoljstvo. Oni smatraju da ukoliko bi Kina i Rusija mogle zajedno da rade na osporavanju “dolarske hegemonije“ da bi im se pridružile i druge zemlje.

Posjeta Lavrova Kini vremenski je koincidirala sa prvim sastankom visokih zvaničnika Kine i SAD od promjene američke predsjedničke administracije. Njihov susret na Aljasci obilježili su diplomatski skandali i burna svađa američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony Blinken) sa kineskim predsjednikom Savjeta za spoljne poslove Jangom Jiečijem. Šef ruske diplomatije u Kinu je stigao sa zaštitnom maskom za lice na kojoj je pisalo FCKNG QRNTN.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *