Kriptovalute su više špekulativna imovina koja je zamjena za zlato, a ne za dolar

Dodajte komentar

Predsjednik američkih Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel (Jerom Powell) izjavio je na panel diskusiji o digitalnom bankarstvu u organizaciji Banke za međunarodna poravnanja da kriptovalute ostaju nestabilni čuvari vrijednosti i da američka centralna banka ne žuri sa predstavljanjem konkurenta za njih.

Pauel je istakao da su kriptovalute vrlo nestabilne i da zato nisu korisne zalihe vrijednosti. On je dodao da su one ,,više špekulativna imovina koja je u osnovi zamjena za zlato, a ne za dolar”, prenosi CNBC.

Inače, posljednjih nekoliko godina FED je radio na sopstvenom sistemu plaćanja koji bi trebalo da omogući brži prenos novca, a predstavljanje konačnog novog proizvoda vjerovatno bi trebalo da se dogodi u naredne dvije godine.

Uz to, Federalne rezerve su radile i druga istraživanja na temu da li bi digitalni novac američke centralne banke bio neophodan ili praktičan.

Inače, kriptovalute su u posljednjih sedam mjeseci značajno uvećale svoju vrijednost usled velikog povećanja trgovinske aktivnosti i sve veće prihvaćenosti u finansijskoj industriji.

Pauel je istakao da se može očekivati da će FED sa velikom pažnjom i transparentnošću raditi na razvoju digitalne valute centralne banke. Inače, Bostonski FED je prošle godine sklopio partnerstvo sa Univerzitetom MIT (Massachusetts Institute of Technology) u višegodišnjoj studiji o razvoju digitalne valute centralne banke. Očekuje se da će posao trajati dvije do tri godine, ali je ta studija više usredsređena na hipotetiku kriptovalute koju sponzoriše centralna banka, a ne na neposrednu primenu.

Pauel je naglasio da će Kongres vjerovatno morati da donese neku vrstu zakonskih propisa prije nego što FED nastavi sa uvođenjem sopstvene kriptovalute. On je primetio da je pandemija Covid-19 naglasila važnost razvoja boljih sistema plaćanja kako bi novac mogao brže stići do onih kojima je potreban.

(Biznis.rs)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *