Cijene drvne građe u Americi porasle 188 odsto od početka pandemije

Dodajte komentar

Cijene drvne građe u SAD porasle su za 188 odsto od početka pandemije i dostigle su 1.044 dolara za kubnu stopu, ili oko 2,36 kubnih metara, što je najskuplje svih vremena. Američko Nacionalno udruženje graditelja izračunalo je da to povećava troškove gradnje tipične porodične kuće za 24.000 dolara.

Cjenovni šok došao je kao posljedica smanjene ponude i rastuće potražnje. Ponuda je opala kao rezultat ograničenja rada pilana, zbog restriktivnih epidemioloških mjera, dok je u porastu broj renoviranja i ostalih građevinskih radova, što je povećalo potražnju za drvetom, prenosi magazin Fortune. Ljudi se više posvećuju uređenju kuće, jer su prinuđeni da u njoj provode vrijeme, prenosi Bizis.rs.

Potražnja za novim kućama dostigla je maksimum u posljednjih 14 godina, a nestašica drveta zbog pandemije ne prestaje. Analitičari tržišta vjeruju da bi kasnije ove godine moglo doći do korekcije cijena drvne građe, ali da će to najviše zavisiti od uspjeha vakcinacije. Istovremeno, nema naznaka da će oslabiti gradnja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *