Raskid ugovora o istraživanju nafte koštao bi i do 40 miliona

Dodajte komentar
Ilustracija

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) je spremno da definitivnu odluku o eksploataciji nafte prepusti građanima, ali nakon što istražno bušenje potvrdi da li se u crnogorskom podmorju nalaze količine nafte i gasa koje bi bile ekonomične za eksploataciju i nakon intenzivno vođene javne rasprave.

Iz tog resora kazali su Danu da ne planiraju odlaganje istražnog bušenja planiranog za 25. mart, niti raskid ugovora koji bi Crnu Goru koštao minimum 35 miliona eura.

“Ministarstvo kapitalnih investicija ne planira odlaganje istražnog bušenja zakazanog za 25. mart, zato što bi to proizvelo negativne poslJedice po budžet Crne Gore na osnovu obaveza preuzetih koncesionim ugovorom. Međutim, MKI insistira i poziva sve zainteresovane subjekte da uzmu učešća u javnoj raspravi, kako bi zajedno razmijenili argumente za i protiv eksploatacije nafte i gasa iz crnogorskog podmorja, i našli najbolje rješenje kako za ekologiju, tako i za ekonomiju Crne Gore”, kazali su iz resora na čijem čelu je Mladen Bojanić.

Na pitanje koliko bi nas koštao raskid ugovora sa Eni i Novatek, kazali su da je teško procijeniti tačan iznos eventualnog obeštećenja.

“S obzirom na to da je u prvoj fazi istraživanja u prethodne četiri godine italijansko-ruski konzorcijum uložio između 35 i 40 miliona, a u drugoj fazi takođe značajna sredstva, Crna Gora bi morala obeštetiti konzorcijum u iznosima njihovih dosa dašnjih ulaganja”, naveli su iz ministarstva.

Početak istražnog bušenja najavili su prije dvije sedmice ministar Bojanić i državni sekretar Marko Perunović.

Nakon toga su se brojne ekološke organizacije usprotivile bušenju Jadrana i tražile da država raskine koncesioni ugovor i zaustavi bušenje Jadrana.

Iz GP URA su u petak kazali da bi građani na referendumu trebalo da odluče o ovom projektu.

DRI je uradila preliminarnu reviziju koja je pokazala da država nema adekvatnu opremu da zaštiti životnu sredinu u slučaju većih incidenata na moru.

Preliminarni izvještaj je dostavila subjektima revizije, koji treba da se izjasne do 1. aprila, dok bi DRI konačni izvještaj o zaštiti životne sredine u slučaju iznenadnih incidenata trebalo da objavi do 15. aprila.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *