Turska lira potonula nakon promjene na čelu centralne banke

Dodajte komentar

Turska lira potonula je rekordno u odnosu na dolar nakon izneađujuće promjene na čelu centralne banke koja se dogodila tokom vikenda.

Turski je predsjednik Recep Tayyip Erdogan iznenada smijenio bivšeg guvernera i zamijenio ga Sahapom Kavciogluom koji je u prvoj izjavi nakon što je postavljen na tu funkciju, izjavio da će monetarna vlast nastaviti da trasiraju put za kontinuirano smanjenje inflacije, koja je u posljednje četiri godine uglavnom dvocifrena.

Jen je porastao u odnosu na euro i antipodne valute zbog špekulacija da će japanski pojedinačni investitori koji su nedavno kupili liru zbog visokih stopa biti prisiljeni smanjiti gubitke i zatvoriti svoje pozicije.

Zabrinutost da će događaji u Turskoj izazvati poremećaje na drugim finansijskim tržištima takođe je podržala dolar zbog njegovog statusa valute kao sigurne luke.

“Ostale zemlje s tržištem u nastajanju nisu u istoj poziciji kao Turska, ali ipak bi moglo doći do neke zaraze”, rekao je Masafumi Yamamoto, glavni valutni strateg u Mizuho Securities u Tokiju.

“Postoje zabrinutosti da će ljudi početi da zarađuju na drugim tržištima. Ovo izgleda kao vrijeme za preispitivanje svoje investicione strategije, jer će rotacija u valute s rastućim tržištem s visokim prinosom biti zaustavljena. ”

Turska je lira u ranoj azijskoj trgovini iznosila 8,10 za dolar, što je 11% manje od zatvaranja u petak.

U jednom je trenutku lira pala za čak 14,9% na 8,4850, što je blizu rekordno niskih 8,5800.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *