Sumnjiva ponuda za najstariju banku na svijetu

Italijanska vlada muku muči da proda Monte dei Paschi di Siena, staru 549 godina, koju je država već spasavala dva puta od izbijanja svjetske finansijske krize. Iako je grupa američkih investitora dala ponudu za kupovinu banke, u italijanskom ministarstvu finansija sumnjaju u njihovu stručnost, a još više u finansijsku sposobnost. S druge strane, požaljen kupac za italijansku vladu je UniCredit banka, ali u ovoj banci ne dele oduševljenje države da se upuste u ovakvu transakciju.

Italijanska vlada godinama pokušava da nađe kupca za najstariju banku na svijetu, ali sada kad se pojavio zainteresovani kupac, zvanični Rim sumnja da potencijalni investitori ne znaju ništa o bankarstvu, a upitno je i da li uopšte imaju dovoljno novca.

Kako piše Blumberg, pozivajući se na dva upućena izvora, još od prošlog Božića italijanska vlada na stolu ima ponudu za kupovinu banke Monte dei Paschi di Siena, stare 549 godina.

Ponudu je dala grupa američkih investitora koje predvodi bivši kongresmen Norman D. Diks, a njihov plan vrijedan četiri milijarde eura uključuje razvoj poslovanja banke s italijanskom dijasporom.

„Mršavi“ podaci

Američki investitori nude 900 miliona eura za državni udio u Monte dei Paschi – banci koja neprekidno posluje od 1472. godine – te dodatna ulaganja radi pokrivanja kapitalnih potreba banke.

Inače, Monte dei Paschi di Siena je četvrta najveća banka u Italiji, sa dve hiljade poslovnica i preko pet miliona klijenata.

Međutim, izvori Blumberga iz italijanskog ministarstva finansija koji su željeli da ostanu anonimni, tvrde kako ponuda američkih investitora nije vrijedna razmatranja. Razlog je što potencijalni ulagači nemaju iskustvo u bankarskom poslovanju, a još veću sumnju pobuđuje činjenica da su podaci o kapitalu kojim raspolažu jako „mršavi“. Štaviše, u ministarstvu sumnjaju da Amerikanci uopšte imaju novca za završetak transakcije.

„Kamen oko vrata“ italijanskoj vladi

Banka je „kamen oko vrata“ italijanskoj vladi još od prvog spasavanja od propasti 2009. godine, nakon što je izbila svjetska finansijska kriza. Posle drugog spasavanja 2017. i ubrizgavanja ukupno osam milijardi eura budžetskog novca, italijanska država ima više od 68 odsto udjela. Ali svih ovih godina vlada ne uspeva da izađe iz vlasništva, što je postalo simbol za širi problem „čišćenja“ italijanske bankarske industrije od tereta loših kredita.

Italija je obećala Evropskoj komisiji da će do kraja ove godine prodati svoj udio u Monte dei Paschi. Prije pojavljivanja američkih investitora i pada prethodne vlade koju je predvodio Đuzepe Konte, ministarstvo finansija je pokušalo da uvjeri najveću banku u zemlji, UniCredit, da „proguta“ Monte dei Paschi.

Stoga ća nastojanja da se razmrsi ovo klupko biti jedan od ključnih zadataka za premijera Marija Dragija. Ali američka ponuda bi mogla znatno da mu oteža pronalaženje ne samo kvalitetnog finansijskog, nego i političkog rešenja.

Između čekića i nakovnja

Naime, s obzirom da ministarstvo finansija smatra da Diksova grupa nije prihvatljiv ponuđač, Dragi ne može da prihvati ovu ponudu kao izlaz.

S druge strane, činjenica da Amerikanci nisu povukli ponudu Dragiju će zakomplikovati situaciju, jer može dati argument onim političkim snagama u parlamantu kojima se ne sviđa ideja da se banka iz Sijene proda UniCredit-u.

Mateo Salvini, vođa desničarske Lige i ključni Dragijev politički saveznik, podsjetio je u prošlonedjeljnom intervjuu koliko politički može biti škakljiva odluka o sudbini najstarije italijanske banke.

Ulepšavanje udavače

Salvini je upozorio kako bi vlada bila „luda“ da u ovom trenutku proda svoj udio u banci, s obzirom da je cijena akcija 80 odsto ispod vrijednosti koju je italijanska država platila pre više od tri godine.

O rješenju koje podrazumijeva prodaju UniCredit banci počelo je da se govori nakon što je bivši ministar finansija Karlo Padoan – koji je vodio drugo spasavanje Monte dei Pachi – prošle jeseni postao predsjednik tog bankarskog diva.

Padoan je u tom planu imao podršku bivšeg ministra finansija Roberta Gvaltijerija, njegovog stranačkog kolege iz Demokratske stranke.

Ministarstvo finansija počelo je tako da „uljepšava udavaču“. Budžet za 2021. uključuje poresku olakšicu od tri milijarde eura svakome ko želi da kupiti Monte dei Paschi. Uz to, italijanska vlada se obavezala da pokrije 10 milijardi eura obaveza, pa će prebaciti 15 milijardi eura problematičnih kredita u posebnu, „lošu banku“.

UniCredit ne deli oduševljenje oko preuzimanja

Zvaničnici ministarstva finansija koji rade na predlogu ističu da je zamišljen tako da svako bude zainteresovan za kupovinu Monte dei Paschi banke. Međutim, stručnjaci u UniCredit banci nisu baš sigurni u to.

Iz te banke su istakli da bilo koje preuzimanje mora biti kapitalno neutralno i da štiti banku od pravnih rizika.

Dodatnu nesigurnost u cijelu priču unosi i nedavna ostavka koju je podneo Žan Pjer Mustije, doskorašnji izvršni direktor UniCredit banke, upravo zbog neslaganja sa Padoanom oko strategije spajanja i preuzimanja najstarije italijanske banke.

Izvor: Bif.rs

Check Also

Željezarci: Ako do ponedjeljka ne bude poziva iz EPCG, počinjemo proteste

Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv …

Leave a Reply

Your email address will not be published.