Poršeovi radnici dobiće izdašne bonuse

Dodajte komentar

Porsche je izvrsno nagradio zaposlene i u pandemijskoj godini. Luksuzni automobilski brend je ostvario rekordne prihode, dok se broj prodatih vozila i dobit lagano smanjila.

Porsche završava sjajnu godinu s obzirom na situaciju, jer ga je koronavirus jedva okrznuo. Zbog toga je ovogodišnja nagrada za radnike visoka, gotovo osam hiljada eura.

Osim izazovne situacije na automobilskom tržištu, posebno zbog nedostatka čipova, ova bi godina Porscheu mogla donijeti i inicijalnu javnu ponudu dionica.

Glavni izvršni direktor Porschea AG Oliver Blume najavio je da će biti otvoren za razmatranje inicijalne javne ponude njemačkog proizvođača sportskih automobila ako se njihov vlasnik Volkswagen AG odluči na to.

“Mislim da bi Porsche mogao biti zanimljiv dio za razmišljanje o IPO-u”, rekao je Blume tokom brifinga s američkim novinarima, upozoravajući da konačnu odluku neće donijeti on.

“Odluka je na Volkswagenu, a oni nisu ništa odlučili.”

Porsche je bio svijetla tačka VW-a tokom pandemije. Isporuke su smanjene samo 3% prošle godine, zahvaljujući snažnoj potražnji u Kini, njenom najvećem tržištu. To je pomoglo proizvođaču sa sjedištem u Stuttgartu da održi dvocifrenu maržu dobiti kada su mnogi proizvođači automobila pretrpjeli dramatičan pad.

(SEEbiz)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *