Pandemija prvi put nije najveći rizik za investitore

Dodajte komentar

Prema istraživanju Bank of America, prvi put otkako je covid okrenuo svijet naopako, epidemija više nije na vrhu popisa najvećih rizika na dionicama, već inflacija. U anketi među 220 ulagača koji su upravljali s ukupno 630 milijardi aktiva u martu, 37 odsto dotičnih zabrinjavala je inflacija koja bi mogla “pogoditi” do kraja epidemije, a trendovi na tržištima obveznica već upozoravaju na takav scenario.

Na drugom je mjestu, s 35 odsto, moguća pretjerana reakcija Federalnih rezervi na ekonomski oporavak i pad otkupa obveznica, a na trećem mjestu (15 odsto) je epidemija. Prvi put od februara 2020. glavna briga nije bila s covid-19 i svime što uz to ide. U anketi su ulagači kao faktore rizika naveli moguće veće poreze i oštrije propise, kao i rizik od mjehura na berzi, u mnogo manjoj mjeri, piše Seebiz.

Nedavno prihvaćeni novi paket fiskalnih podsticaja vrijedan 1.900 milijardi dolara i ubrzanje programa vakcinacije podržava rotaciju kapitala iz tehnološkog sektora, koji je lani za ‘lockdowna’ bio predvodnik po rastu na tržištu, u cikličke sektore, kao što su finansijski, industrijski i energetski, koji bi se trebali brže oporaviti zahvaljujući podsticajnim mjerama i normalizaciji privredne aktivnosti.

Međutim, ubrzanje oporavka privrede i ogromni fiskalni i monetarni podsticaji mogli bi izazvati jačanje inflacije.

Sve ovo što se ove godine događa na tržištima obveznica (pad cena obveznica i posljedično veći traženi prinosi) zabrinjava investitore čak i više od epidemije.

Izvor: Bonitet.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *