EU prijeti AstraZeneki zabranom izvoza

Dodajte komentar

Evropska komisija saopštila je da bi britansko-švetska farmaceutska firma AstraZeneka mogla da bude suočena sa zabranom izvoza u zemlje van Evropske unije, ako brzo ne isporuči članicama unije obećane doze vakcina.

“Imamo mogućnost da zabranimo planirani izvoz. Ovo je poruka za AstraZeneku, ispunite vaš dio dogovora prema 27 članica EU prije nego što počnete isporuku drugim zemljama”, rekla je predsjednica EK Ursula fon der Lajen u intervjuu za njemačku medijsku grupu Funke.

Ona je rekla da se ugovorom između EU i AstraZeneke jasno reguliše koliko vakcina EU dobija od pogona te kompanije unutar EU i u Velikoj Britaniji. Ona je dodala da, uprkos tome, nisu ništa dobili od Britanaca dok Unija njima isporučuje vakcine.

Fon der Lajen je dodala da je Komisija poslala “zvaničan podsjetnik” AstraZeneki o ovom pitanju.

Evropska komisija je u četvrtak najavila da će aktivirati ugovornu proceduru za rešavanje sukoba sa AstraZenekom čija isporuka vakcina je znatno manja od prvobitno predviđenih količina.

Privremene zabrane

Vakcina AstraZeneke jedna je od tri vakcine odobrene u EU. Njena upotreba je međutim poremećena sa nekoliko problema, uključujući spori početak isporuka, ponovljeni problemi u isporukama i privremenu zabranu upotrebe na nekoliko dana ove nedjelje u mnogim zemljama EU, posle izveštaja o stvaranju ugrušaka krvi kod nekih osoba koje su dobile vakcinu.

Većina zemalja nastavila je davanje vakcine AstraZeneke ponovo u petak kada je Evropska agencija za lijekove potvrdila da je preparat bezbjedan.

AstraZeneka treba EU u drugom tromjesečju da isporuči 70 miliona svoje antikovid vakcine, znatno manje od 180 miliona doza obećanih u ugovoru potpisanom sa Unijom, prenosi agencija Frans pres.

Izvor: Bizlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *