eFiskalizacija u 5 koraka: kako funkcioniše aplikacija za izdavanje računa?

Dodajte komentar

U prvom od pet tekstova o elektronskoj fiskalizaciji bilo je riječi o sertifikatu za napredni elektronski pečat ili potpis, neophodnom svakom poreskom obvezniku u Crnoj Gori koji se nalazi u sistemu PDV-a i koji je od 1. juna dužan da pređe na novi sistem fiskalizacije. U drugom je objašnjeno zašto je za komunikaciju između privrednika i Uprave prihoda važna neometana internet konekcija.

Tema trećeg teksta su aplikacije za izdavanje računa, odnosno softveri neophodni za rad naplatnih uređaja, obradu podataka i komunikaciju sa serverima Uprave prihoda.

Koja je funkcija aplikacije za izdavanje računa?

Riječ je o aplikaciji koja služi za prodaju artikala i usluga koje privrednik ima u svojoj ponudi, kao i generisanje fiskalizovanih računa. Prilagođene su kako kompanijama koje se bave isključivo maloprodajom, tako i onima koje se bave veleprodajom, i uključuju mogućnost vođenja robno-materijalnog poslovanja.

U aplikaciju se učitavaju artikli, njihove cijene, PDV stope, definišu promotivni popusti, zaposleni i prodajna mjesta, i kroz nju se izdaju fiskalizovani računi. Ona je putem interneta u konstantnoj komunikaciji sa Upravom prihoda, i omogućava da se na računu odštampa QR kod računa – novi zakon ovaj kod na računima propisuje kao obavezu – kao i JIKR broj, koji su u skladu sa novim Zakonom o fiskalizaciji.

Treba istaći i da se kroz ovu aplikaciju unose sertifikati neophodni za elektronsko potpisivanje računa tokom procesa njihovog elektronskog slanja Upravi prihoda. Crnogorski Telekom u svojoj ponudi ima više različitih aplikacija za izdavanje računa, u zavisnosti od djelatnosti pravnog lica i njegovih specificnih potreba.

Koliko ova aplikacija košta?

Licence za aplikaciju za izdavanje računa se plaćaju mjesečno pri čemu na jednom uređaju pod jednom licencom može da radi više zaposlenih odnosno prodavaca, a Crnogorski Telekom je sa u saradnji sa partnerima VG eFiskal i Data Lab.MN, koji imaju bogato iskustvo u pružanju podrške klijentima u održavanju fiskalnih kasa i softvera, pripremio povoljne opcije za sve privredne subjekte, u skladu sa njihovim potrebama.

Aplikacije koje Telekom nudi korisnicima – AdeoPOS i Pantheon – su na Android platformi ili im se pristupa putem web pretrazivača (u zavisnosti od toga da li je u pitanju izdavanje gotovinskih ili bezgotovinskih računa), a obezbijeđen je i back-up, odnosno čuvanje podataka u Cloudu, što garantuje njihovu sigurnost pa je svaki izdati račun sačuvan u bazi, bez obzira da li je naplatni uređaj u kvaru ili ne.

Kako se mogu kupiti aplikacije za izdavanje računa?

Različite IT kompanije u Crnoj Gori nude svoja prodajna rješenja, prilagođena fiskalizaciji, ali Crnogorski Telekom kroz partnerstvo sa VG eFiskal i Data Lab-om, osim kompletnih rješenja za eFiskalizaciju, poslovnim korisnicima i svim privrednim subjektima u Crnoj Gori nudi servisiranje, besplatna ažuriranja aplikacije na vrijeme, kada je u pitanju usklađivanje sa najnovijom zakonskom regulativom, kao i podršku u implementaciji rješenja.

U preostalim tekstovima na temu elektronske fiskalizacije biće riječi o elektronskom naplatnom uređaju koji objedinjuje sve prethodne korake, i vremenu neophodnom za implementaciju i testiranje rješenja, a cilj ovog serijala je da otkloni nedoumice privrednika i pripremi ih za prelazak na elektronsku fiskalizaciju.

Svi zainteresovani više detalja o ponudi Telekoma mogu dobiti u Biznis centru i od prodajnih agenata Telekoma, kao i na stranici https://telekom.me/poslovni-korisnici/efiskalizacija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *