Zbog EU se ukida program ekonomskog državljanstva

Dodajte komentar

Vlada neće produžiti program na osnovu kojeg se može dobiti ekonomsko državljanstvo, a koji ističe 31. decembra 2021. godine, kako ne bi otežavala Crnoj Gori put ka Evropskoj uniji i zbog toga što je od 2019. godine bilo slabo interesovanje za dobijanje državljanstva Crne Gore putem ulaganja.

– Podrška programima ekonomskog državljanstva kosi se sa načelima Evropske unije. Promovisanje takvog programa je suprotno tendencijama revizije postojećih programa u okviru EU, te kritičkim osvrtom od strane institucija EU, kao i zahtjevima za ukidanje analognih programa u državama članicama. Stoga se zaključuje da dalja podrška ovakvom programu može otežati i usporiti proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, navedeno je u informaciji o programu ekonomskog državljanstva koju je Vlada juče usvojila, piše današnji “Dan”.

U informaciji je navedeno da Crna Gora kao zemlja kandidat ne smije dozvoliti da kompromituje svoju posvećenost evropskim integracijama.

– Institucije EU ne gledaju blagonaklono na programe ekonomskog državljanstva, imajući u vidu reputacione rizike, kao i rizike finansijskog integriteta, poput pranja novca, finansiranja terorizma, korupcije i infiltracije organizovanog kriminala. Kako je program već ukinut na Kipru, Malta dobila upozorenje, dok su od Bugarske zatražena dodatna obavještenja, pretpostavlja se da je jedini potencijalno održiv program u okviru EU onaj koji se primjenjuje u Portugalu, koji se često mijenja, pojašnjeno je u informaciji.

Drugi argument za ukidanje programa je taj što je on na osnovu dosadašnjih podataka neupitno neodrživ.

– Samo 37 dodijeljenih državljanstava, od ukupnog ograničenja od 2.000, predviđenih do kraja 2021. godine, dovodi u pitanje svrsishodnost i održivost programa. Broj od 131 podnijetih aplikacija Agenciji za investicije ne doprinosi argumentu da su investitori zasnivali investicije u razvojne projekte isključivo na osnovu ekonomske zavisnosti, isplativosti ili očekivanog dohotka, naveli su iz Vlade i doda li da ukidanje programa neće dovesti do opstrukcija u realizaciji projekatalsoji su na listi razvojnih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *