ECB neće reagovati na manje promjene inflacije

Dodajte komentar

Evropska centralna banka neće reagovati na manje promjene inflacije, izjavila je predsjednica ove finansijske institucije Kristin Lagard, usljed porasta cijena u eurozoni.

Evropska centralna banka imala je poteškoće u postizanju ciljeva inflacije od nešto manje od dva odsto u posljednjih nekoliko godina, a situacija je pogoršana usljed pandemije virusa korona. Međutim, najnoviji podaci pokazuju porast cijena.

– Nećemo se usredsrediti na manje promjene i na neodržive poteze. Mislim da treba da se zajedno upozorimo na činjenicu da ćemo vidjeti porast inflacije tokom 2021. godine – rekla je Lagard u obraćanju Evropskom parlamentu.

Lagardova je naglasila da ne treba “miješati šumu i jedno drvo”, jer kratkoročna promjena inflacije koja je vezana za trenutne faktore ili prelaznu tranziciju ne treba da izaziva bilo kakav konkretan potez, prenio je CNBC.

– Upravo suprotno. Stoga se ne trudimo da sustignemo, već pokušavamo da spriječimo da to stekne prednost nad ekonomskim razvojem – istakla je Lagard.

Prema riječima Lagard, vjeruje se da je 2021. godina oporavka, ali ne prije druge polovine godine.

Izvor: BiznisInfo.ba/Srna

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *