Porsche u razgovorima sa hrvatskim Rimcom oko zajedničkog ulaganja u Bugatti

Dodajte komentar

Njemački proizvođač sportskih automobila Porsche, dio Volkswagen Grupe, u pregovorima je s hrvatskim proizvođačem električnih vozila i proizvođačem Rimac Automobili kako bi osnovao zajedničko ulaganje koje će upravljati luksuznom markom automobila Bugatti, saopštio je predsjednik Upravnog odbora Volkswagen Group Herbert Diess.

– Ono što želimo učiniti je prenijeti odgovornost Bugattija na Porsche i Porsche će po svoj prilici uspostaviti zajedničko ulaganje s Rimcem, s manjinskim udjelom u Porscheu, rekao je Diess na medijskoj konferenciji koja je u utorak emitovana na web stranici grupe.

Razgovori još nisu završeni, rekao je Diess i odbio je ranije medijske spekulacije koje su sugerisale da će grupa prodati marku Bugatti Rimacu.

Odlukom da Bugatti prebaci u Porsche, a zatim u poduhvat s proizvođačem električnih automobila, marka Bugatti “dobiće okruženje koje je zapravo jače nego što je ovdje u Wolfsburgu u segmentu zapremine”, primijetio je Diess.

“Tamo ima više sinergija, poput tijela od karbonskih vlakana i baterija visokih performansi. [Bugatti] je tamo u boljim rukama”.

Ranije ovog mjeseca, Rimac je rekao da je Porsche povećao svoj udio u Rimcu na 24% sa 15,5% nakon što je uložio dodatnih 70 miliona eura. Porsche je kupio udio od 10% u Rimcu u 2018. godini i povećao ga na 15,5% u 2019. Pored Porschea, dioničari u Rimcu su kineska Camel Group sa 14%, Hyundai Motor sa 11% i Kia sa 2,7%.

Preduzeće Rimac Automobili sa sjedištem u Svetoj Nedelji osnovao je 2009. godine Mate Rimac, koji je iz svoje garaže počeo raditi na viziji proizvodnje električnih sportskih automobila. Kompanija se specijalizovala za tehnologiju električnih vozila visokih performansi.

Volkswagen grupa je 1998. godine stekla marku Bugatti.

(Indikator.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *