Fed očekuje jači oporavak i rast inflacije, ali podizanja kamatnih stopa nema

Dodajte komentar

Federalne rezerve u srijedu su snažno povećale svoja očekivanja o američkom ekonomskom rastu, ali ukazale su da nema povećanja kamatnih stopa vjerovatno do 2023. godine, uprkos poboljšanju izgleda i zaokretu prema višoj inflaciji ove godine.

Kao što se i očekivalo, Savezni odbor za otvoreno tržište koji je donosio politike takođe je izglasao održavanje kratkoročnih stopa zaduživanja na gotovo nuli, nastavljajući program otkupa imovine u kojem centralna banka kupuje obveznice najmanje 120 milijardi dolara mjesečno.

Ključne promjene dogodile su se u načinu na koji centralni bankari gledaju na razvoj ekonomskih prilika i kakav bi to uticaj mogao imati na politiku.

„Nakon umjerenog tempa oporavka, pokazatelji ekonomske aktivnosti i zaposlenosti pojavili su se nedavno, iako su sektori koji su najnepovoljniji pandemijom i dalje slabi. Inflacija i dalje pada ispod 2 posto ”, rekao je odbor u svojoj izjavi nakon sastanka.

Dionice su pozitivno reagovale na ove informacije, indeks Dow Jones porastao je više od 200 bodova, dok su duži prinosi državnih obveznica ostali pozitivni.

Očekuje se da će američki bruto domaći proizvod porasti za 6,5% ove godine, prije nego što se smanji u nadolazećim godinama, prema tromjesečnim ekonomskim projekcijama članova Saveznog odbora za otvoreno tržište. Ta srednja procjena predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na očekivani rast od 4,2% tokom posljednjeg kruga projekcija u decembru.

Predviđanja za 2022. i 2023. godinu su rast od 3,3%, odnosno 2,2%, prije nego što se rast smiri u dugoročnijem rasponu od 2,3%

Članovi odbora predviđaju da će nezaposlenost pasti na 4,5% s trenutne nivoe od 6,2%. To se uspoređuje s procjenom FOMC-a od 5% u decembru. Predviđanja za sljedeće dvije godine su za 4,2% i 3,7% prije nego što se dostignu na dugoročnijem nivou od 4%.

Očekivanja o baznoj inflaciji porasla su, odbor sada očekuje rast od 2,2% ove godine mjerenim potrošačkim cijenama.

Izvor: SEEbiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *