EBRD i partneri pokreću program energetske efikasnosti za domove u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće novi Program za finansiranje zelene ekonomije (GEFF) u Crnoj Gori koji će obezbijediti kreditiranje domaćinstava u cilju unaprijeđenja energetske efikasnosti.

Crnogorska Komercijalna banka (CKB), članica OTP Grupe, prijavila se kao prva partnerska finansijska institucija u zemlji, sa kreditnom linijom od 2 miliona eura za dalje kreditiranje domaćinstava. Ulaganja će pomoći domaćinstvima da postanu energetski efikasnija, da smanje emisiju štetnih gasova kojima se doprinosi stvaranju efekta staklene bašte i da poboljšaju životni standard.  Ovo finansiranje je dio većeg, 135 miliona eura vrijednog GEFF programa za zapadni Balkan.

Program će imati koristi od preko 27 miliona eura koje Evropska unija obezbjeđuje kao podsticaj za krajnje korisnike kredita, kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan. Tehničku pomoć za podršku u pripremi, sprovođenju i praćenju programa, obezbijedila je Vlada Republike Austrije preko više od 5 miliona eura vrijednih grantova, a dodatnih skoro 2 miliona eura, obezbijeđeno je od bilateralnih donatora za Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF).

GEFF se sprovodi pod okriljem Regionalnog programa energetske efikasnosti za zapadni Balkan (REEP Plus), koji finansira EU, a sprovodi se u partnerstvu sa Sekretarijatom energetske zajednice.

Vlasnici domaćinstava koji će se opredijeliti da koriste finansiranje u okviru programa, takođe će imati pravo da se prijave za grant EU u iznosu do 20 procenata sopstvenih investicija. Domaćinstva koja instaliraju energetski efikasna rješenja, poput dvostruko zastakljenih prozora ili novih kotlova, takođe mogu pristupiti finansiranju u okviru programa.

Domaćinstva mogu da odaberu tehnologije u koje žele da ulažu pomoću Tehnološkog selektora, on-line kataloga unaprijed odobrene energetski efikasne opreme dostupne na crnogorskom tržištu. Katalog uključuje proizvode poput toplotne izolacije, dvostruko zastakljenih prozora, kotlova visoke efikasnosti, toplotnih pumpi, solarnih kolektora / solarnih bojlera i fotonaponskih sistema.

„Zadovoljni smo što se Crna Gora pridružila GEFF porodici i što će crnogorski građani sada imati pristup dobro strukturiranim finansijskim i podsticajnim grantovima za investicije koje će doprinijeti poboljšanju energetske efikasnosti u njihovim domovima. Jačanje zelene ekonomije ulaganjem u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, jedan je od ključnih prioriteta EBRD-a u Crnoj Gori i srećni smo što zajedno sa EU, Austrijom i drugim donatorima doprinosimo izgradnji zelenije budućnosti u zemlji “, kaže Jaap Sprei, šef EBRD-a u Crnoj Gori.

Herman Spitz, šef Odjeljenja za saradnju, u okviru Delegacije EU u Crnoj Gori, dodaje: „Povećanje energetske efikasnosti je srž Energetske unije EU: ono povećava energetsku sigurnost, istovremeno smanjujući emisiju CO2, podstiče inovacije i otvara radna mjesta u energetskom sektoru. Crna Gora se pridružuje ovom važnom naporu i EU zauzvrat zemlji pruža podršku u tome. Opredijelili smo 30 miliona eura za podršku investicijama u energetsku efikasnost na zapadnom Balkanu. Podrška EU, koju usmjeravamo preko EBRD Programa za zelenu ekonomiju, pomoći će crnogorskim građanima da poboljšaju energetsku efikasnost svojih domova.“

„Izuzetno smo zadovoljni što smo prva banka u Crnoj Gori koja se pridružila GEFF programu i koja podstiče “zeleno” kreditiranje u zemlji. Sa EBRD-em kao partnerom, podržaćemo naše klijente podsticajnim kreditnim linijama za ulaganja u energetsku efikasnost u njihovim domovima, kako bismo ih učinili isplativijim i udobnijim“, prokomentarisao je Pál Kovács, izvršni direktor CKB-a.

Do sada je oko 7000 domaćinstava na zapadnom Balkanu poboljšalo svoju energetsku efikasnost zahvaljujući GEFF-u ulaganjem u projekte koji su doprinijeli smanjenju emisije CO2 većem od 10 000 tona godišnje, što je ekvivalent uklanjanju 6000 automobila sa ulice.

Za više informacija, pogledajte: http://www.ebrdgeff.com/montenegro

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *