Abazović traži pomoć od EU za otplatu kredita za autoput

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović zatražio je od Evropske unije (EU) pomoć za otplatu kredita koji je Crna Gora uzela od kineske Eksim banke za izgradnju prvog dijela dionice autoputa Bar-Boljari.

On je pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) rekao da je veliki problem dug prema Kini.

“Dobili smo kredit od milijardu dolara, koji predstavlja jednu trećinu ukupnog duga koji je direktno povezan sa Kinezima. Molimo vas da nam pomognete da vratimo taj novac, da taj zajam zamijenimo za zajam kod neke evropske banke, da sklopimo saradnju sa nekom evropskom finansijskom institucijom i da prekinemo kineski uticaj”, rekao je Abazović, prenosi Portal RTCG.

Prva dionica autoputa u Crnoj Gori, koji treba da vodi od Jadranskog mora do granice sa Srbijom, trebalo je da bude završena u maju 2019. godine.

Zbog probijenog roka potpisan je aneks ugovora za novim rokom 30. septembar prošle godine, koji takođe nije poštovan.

Kako je saopštila Vlada, novo probijanje roka za završetak izgradnje prve dionice autoputa u Crnoj Gori od Podgorice do Kolašina zahtijeva potpisivanje novog aneksa ugovora između Vlade Crne Gore i kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je glavni izvođač radova.

Izvor; Vijesti

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.