Kovid pasoš: Spas za turizam ili nove podjele unutar EU

Dodajte komentar

Brisel će danas razmatrati uvođenje takozvanog kovid pasoša na teritoriji Evropske unije u pokušaju da udahne dašak života obamrloj turističkoj industriji Unije, koju je pandemija koronavirusa uništila.

Takozvana “zelena propusnica” trebalo bi da omogući Evropljanima da bezbjedno putuju unutar EU i pokazivaće da li je neko vakcinisan vakcinom koju je odobrila Evropska agencija za ljekove (EMA).

To je žestoko pogodilo hiljade Evropljana koji su se vakcinisali ruskom ili kineskom vakcinom koje EMA nije odobrila.

Pasoš bi takođe trebalo da sadrži podatke o negativnom kovid testu, kao i da li je nosilac pasoša preležao virus.

Plan EU naišao je na žestoke kritike. Dr Sara Čan sa Univerziteta Ašer u Edinburgu kaže da iako ideja kovid pasoša daje ljudima nadu da će se život vratiti u normalu, realnost nije baš tako crno-bijela.

“Mislim da kovid pasoši imaju potencijal da unesu nepotrebnu podjelu koja će najvjerovatnije dovesti do negativnih posljedica, naročito jer je nefer i stvara nejednakosti”, rekla je ona.

Aristides Hacis je profesor filozofije prava na Atinskom univerzitetu. On smatra da će zelena propusnica podstaći ljude da se vakcinišu, što će pomoći kako širem društvu tako i ekonomiji, piše Juronjuz.

Sa druge strane, za zaposlene u turističkom sektoru, vijest o kovid pasošu je dobra. Direktor Igl travela Dejvid Rekulez kaže da će to potpuno promijeniti situaciju u turističkom sektoru.

“Za nas, putne agencije, ovaj novi sertifikat je stvarno dobra nada jer će definitivno pomoći ljudima da ponovo putuju. Stanje u turističkoj industriji je od prošlog marta vrlo loše”, rekao je on. “Sada imamo mnogo ljudi koji žele da putuju ali žele da putuju bezbjedno i bez strogih mjera i karantina”, dodao je Rekulez.

Prema procjenama Eurostata, tokom 2020. godine broj noćenja u hoteima opao je za 52 procenta u odnosu na 2019. Za zemlje poput Grčke, Malte i Kipra, koje zavise od turizma, taj pad je premašio 70 procenata.

Međutim, mnogi Evropljani sada se pripremaju da ponovo putuju. Juronjuz je razgovarao sa jednom turiskinjom, Mišel, koja je u Belgiju došla turistički nekoliko dana prije nego što se zemlja zatvorila. Sada se ponovo sprema na put i smatra da je ideja kovid pasoša dobra.

“Pomoćiće ljudima da više putuju jer će se osjećati bezbjednije i mislim da je to dobra inicijativa”, rekla je ona.

Eduardo Satander, izvršni direktor Evropske komisije za putovanja kaže da se turistički sektor nada da će sertifikat o vakcinaciji dozvoliti koordinisano otvaranje u svim zemljama članicama i da će se na taj način izbjeći prošlogodišnji haos kada je svaka zemlja EU imala svoje mjere.

“Ljeto je iza ugla. Ovo je posljednji voz za turoperatere, turističke agencije i firme. Ovo ljeto mora da upali”, rekao je on i dodao da je za njega i većinu u turističkom sektoru sredina maja krajnji rok za uvođenje kovid pasoša, ako Brisel planira da spase ljeto.

Izvor: Nova.rs, CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *