Da li je Kina povela rat protiv Alibabe: Pretraživač uklonjen s kineskih app storea

Dodajte komentar

Alibabin internet pretraživač je uklonjen iz nekoliko prodavnica aplikacija (app stores) u Kini dok se nastavlja sukob firme s kineskom vladom.

Trgovine Android aplikacija, uključujući one kojima upravljaju Huawei i Xiaomi, blokirale su preuzimanja ili uklonile Alibabin “UC pretraživač”, prema riječima vlasnika telefona Huawei i Xiaomi koji su razgovarali s CNBC-om.

Međutim, jedan vlasnik Samsung telefona u Kini rekao je da i dalje mogu vidjeti pretraživač u Samsungovoj trgovini aplikacija. “UC pretraživač” je i dalje dostupan u Appleovom App Storeu. Vijest je prvi objavio The Financial Times.

To se događa nakon što je “UC pretraživač” kritiziran u TV emisiji koju je emitirala državna televizija CCTV zbog obmanjujućeg internetskog medicinskog oglašavanja.

Emisija je optužila pretraživač da je privatnim bolnicama omogućio da licitiraju za imena najpoznatijih kineskih bolnica u pretraživanjima ključnih riječi. Tako potencijalno privlače pacijente na njihove web stranice umjesto u javne bolnice koje bi trebali posjetiti.

Glasnogovornik Alibabinog “UC pretraživača” rekao je za CNBC: “Pridajemo veliku važnost problemima prikazanim u emisiji i brzo smo proveli niz mjera za provjeru i ispravljanje.”

Rekao su da su “ilegalni sadržaji oglasa” o kojima se govori u CCTV emisiji odmah uklonjeni.

Ovo se dešva nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping rekao u ponedjeljak da suzbijanje velikih tehnoloških firmi tek započinje.

“Razvoj nekih firmi nije standardan i rizici postoje – rekao je Xi u obraćanju najvišem kineskom ekonomskom odboru”, prema državnoj televiziji CCTV.

Regulatori su u novembru prošle godine blokirali IPO firme koja je povezana s Alibabom a bavi se finansijskom tehnologijom – Ant Group, vrijedne 37 milijardi dolara. Jack Ma, osnivač Alibabe i najbogatija osoba u Kini, od tada gotovo nije viđen u javnosti.

Izvor: BiznisInfo.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *