Ništa od subvencija plata zbog zatvaranja u Budvi, Herceg Novom i Tivtu

Dodajte komentar
Budva

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Vlade Crne Gore dostavilo je Opštini Tivat odgovor na urgenciju koju su 12. marta Ministarstvu uputili predsjednici opština Budva Marko Carević, Herceg Novi Stevan Katić i Tivat Željko Komnenović, povodom zahtjeva za subvenciju djelatnosti kojima je rad zabranjen shodno važećim epidemiološkim mjerama.

Kako piše u odgovoru, Vlada Crne Gore je u prethodnom periodu razmotrila mogućnosti podrške privrednicima u tim opštinama.

“Kao što ste vjerovatno upoznati, Vlada je odobrila subvencionisanje februarskih zarada zaposlenih na plaćenom odsustvu sa rada, po osnovu čuvanja djeteta mlađeg od 11 godina i zaposlenih na plaćenom odsustvu sa rada po osnovu čuvanja djeteta sa smetnjama u razvoju mlađeg od 18 godina, za zaposlene u opštinama Budva i Tivat, s obzirom na novonastale okolnosti, tj. naredbe Ministarstva zdravlja koje se odnose na zabranu rada vaspitno-obrazovnih ustanova u ovim opštinama. Intenzitet podrške je 50 odsto iznosa subvencije koja je definisana Programom subvencionisanja zarada u I kvartalu 2021. godine, odnosno 50 odsto bruto minimalne zarade. Kada je u pitanju podrška za zaposlene po istom osnovu u opštini Herceg Novi, zbog perioda stupanja na snagu naredbi Ministarstva zdravlja, podrška će se realizovati u aprilu, kroz subvencionisanje martovskih zarada”, piše u odgovoru ministarstva koje vodi Milojko Spajić.

U odgovoru piše i da će svaka dodatna podrška “biti predmet daljeg razmatranja Vlade.” U molbi koju su prošle nedjelje uputili Vladi, gradonačelnici Carević, Katić i Komnenović su podsjetili da su u opštinama Tivat i Budva od 10. februara, a u opštini Herceg Novi od 25. februara na snazi mjere potpunog zatvaranja privrednih društava i preduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenim proizvodima.

Zbog toga su tri gradonačelnika predložila Vladi da odobri subvencija u iznosu od 100 odsto bruto zarade, za vrijeme u kome su zatvoreni za rad, za svakog radnika.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *