Nije planirana privatizacija Luke Bar

Dodajte komentar

U AD Luka Bar danas je zvanično započeta sanacija operativne obale Volujica, vrijedna 4,98 miliona eura. Ovim povodom, najveću barsku kompaniju u državnom vlasništvu posjetili su ministar i državni sekretar Ministarstva za kapitalne investicije (MKI) Mladen Bojanić i Zoran Radunović, koji su sa lučkim menadžmentom prvo održali sastanak u upravnoj zgradi kompanije, a potom zajedno obišli gradilište.

Nakon upoznavanja sa dinamikom radova,  Bojanić je novinarima kazao da su dva razloga ove posjete luci, da se obilježi početak sanacije i drugi, suštinski-da se upoznaju sa aktuelnim stanjem Luke Bar koju svi prepoznaju kao jedan od najvrjednijih resursa Crne Gore.

“S obzirom da luka pripada resoru MKI, ovo je prva i možda najbitnija posjeta jednom privrednom subjektu, da se na licu mjesta uvjerimo kako funkcioniše, kakvi su projekti i da eventualno vidimo razvoj novih projekata u budućnosti, jer, Luka Bar je dio cijelog sistema intermodalnog transportta u Crnoj Gori i mmogo toga u saobraćaju zavisi od nje, i obratno. Sve je to u našem resoru resoru, na stranu politika, ono što namjeravamo je da kompletnu luku i sve resurse u Crnoj Gori stavimo u funkciju ukupnog ekonomskog razvoja Crne Gore, a time i benefita za sve građane”, kazao je Bojanić.

On je ocijenio da je evidentno da je Luka Bar pregurala  krizu .

“Luka Bar trenutno nije u nikakvom lošem ili alarmantnom stanju da bismo morali da reagujemo pošto-poto, jer smo naišli na mnogo drugih slučajeva gdje su kompanije bukvalno pred gašenjem ili su već formalno i suštinski ugašene. Luka Bar nije u takvoj situaciji što je dobro i u interesu svih nas je da joj pomognemo da sjutra razvije neke nove projekte. Naravno da to ne bude ostalo nedorečeno, svakako i da će se kompletna promjena u političkoj sferi Crne Gore odraziti na sve, a MKI gleda da u prvom redu sačuvamo resurse jer su oni najvažniji”, dodao je Bojanić .

Sa njim  je na gradilištu bio i izvršni direktor Luke Vladan Vučelić.

Na novinarsko pitanje da li se za AD Luka Bar sprema privatizacija, ministar je odgovorio da to nije u planu.

“Stav je da luka treba da ostane državna, kao jedan od najvažnijih resursa Crne Gore, i da svi zajedno učinimo da joj povećamo kapacitete i da zajedno sa saobraćajnom infrastrukturom doprinesemo razvoju”,kazao je ministar .

Investiciju na operativnoj obali Volujica predstavio je  Deda Đelović, pomoćnik izvršnog direktora Luke.

On je istakao da je investicija vrijedna 4,989 miliona eura, da je Luka Bar finansira iz sopstvenih izvora, te da je ovo „i sa finansijske strane kapitalno važan projekat“.

“Ovo je formalni početak radova na realizaciji jednog od suštinski bitnih projekata za blisku budućnost Luke Bar. Danas počinje sanacija šeste, najduže od ukupno sedam lamela operativne obale, ukupne dužine 557 metara. Realizacijom ovog projekta luka eliminiše jednu od prioritetnih grupa ograničenja za efikasnije poslovanje u narednom periodu”, kazao je Đelović.

Smatra da za kompletnu realizaciju projekta je neophodno 36 mjeseci.

“Sve to treba da bude završeno za 36 mjeseci, da donese stabilnu poziciju luke i omogući da u komunikaciji sa postojećim i novim korisnicima usluga konstantno radimo na povećanju stepena iskorišćenosti kapaciteta i povećanju obima pretovara. Samim tim, u punoj mjeri se potvrđuje puna uloga luke i svi izvedeni efekti koje njeno dobro poslovanje ima na okruženje”, zaključio je Đelović.

Izvor: Feral Bar, CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *