Apple počeo da plaća porez u BiH

Jedna od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija „Apple“ postala je prva strana firma koja je platila PDV u Bosni i Hercegovini za usluge koje su kupili građani BiH na internetu.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević rekao je da se kompanija Apple registrovala kao PDV obveznik od 5. februara 2021. godine, te je 10. marta prvi put podnijela svoju PDV prijavu posredstvom kompanije Deloitte BiH, koja je njihov poreski punomoćnik.

„Svim građanima koji su u februaru 2021. godine kupovali određene online usluge od kompanije Apple izdavani su računi sa obračunatim PDV-om, koje je prijavljen je prijavljen u PDV prijavi te kompanije“, naveo je Kovačević.

Dodaje da bi na takav način poresku obavezu za sve usluge koje građanima BiH pružaju preduzeća iz inostranstva trebale prijaviti i uplatiti i sve ostale svjetske kompanije.

Kovačević ističe da one koje ne mogu ili ne žele imati vlastitu kompaniju registrovanu u BiH, da to onda mogu da urade posredstvom poreskog punomoćnika, te da u BiH postoji nekoliko renomiranih kompanija koje se bave poreskim i drugim savjetovanjem.

Osim BiH, sa ovim problem suočavaju se i mnoge zemlje Evrope i ostatka svijeta.

„Vjerujemo da primjer kompanije Apple može biti preporuka i ostalim velikim globalnim igračima da na isti način izvše svoju obavezu plaćanja PDV-a upravo u BiH. Budući da naša zemlja ima jednu od najnižih stopa PDV-a u svijetu, bolje im svoju obavezu plaćanja poreza za isporuke izvršene u BiH platiti kod nas nego da se ona plaća u zemljama gdje je sjedište tih kompanija, a koje imaju znatno veće stope PDV-a“, rekao je Kovačević.

Navodi da sve kompanije na isporučene usluge plate PDV i to evidentiraju u svojim knjigama, te da to plate obično u državama gdje im je sjedište, a one uglavnom imaju stope PDV-a veće od 20 odsto.

„Upravo bi stopa u BiH od 17 odsto mogla biti ono što će podstaći firme na plaćanje PDV-a u BiH. Ako to urade u BiH, kao što je učinio Apple, ispoštovaće se sve zakonske obaveze, kako u državi gdje im je sjedište, tako i u BiH, državi u kojoj su isporučili uslugu, a pri tom će i finansijski bolje proći s obzirom da će platiti manju stopu PDV-a“, kazao je Kovačević, prenosi Večernji list.

Izvor: BiznisInfo.ba

Check Also

Institut sertifikovanih računovođa i Udruženje sudskih vještaka potpisali sporazum o saradnji

Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore (ISRCG) i Udruženje sudskih vještaka Crne Gore (USVCG) potpisali su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *