Od ove nedjelje u Letoniji je obavezan rad od kuće

Zbog širenja zaraze koronavirusom rad od kuće u Letoniji će od ove nedjelje postati uglavnom obavezan.

Letonska vlada prošlog petka je odlučila da će rad od kuće za radnike državnih službi, državnih i opštinskih firmi, te zaposlene u privatnom sektoru, biti obavezan, piše Poslovni dnevnik.

Njima od utorka više neće biti dozvoljen dolazak na posao u kancelarije, a izuzetak će činiti zaposleni u proizvodnim pogonima i oni radnici koji svoje aktivnosti mogu obavljati isključivo na radnom mjestu.

Svrha ovakve uredbe je smanjiti rizik od moguće zaraze koronavirusom zaposlenih u kancelarijama ili na putu do radnog mjesta.

Istovremeno su nametnuti i stroži propisi o ponašanju u javnom prevozu. U školama će biti dopušteno održavanje nastave na otvorenom uz pridržavanje određenih mjera.

Od jeseni se ova članica EU sa 1,9 miliona stanovnika kontinuirano bori sa sve većim brojem novozaraženih. Zbog strogih restriktivnih mjera uvedenih sredinom decembra, situacija je donekle ublažena.

Od početka pandemije u Letoniji je evidentirano skoro 93.000 slučajeva zaraze koronavirusom, a gotovo 1.750 zaraženih umrlo je od posledica covida-19.

Check Also

Britanija i dalje najveći kupac ruskog zlata

Ruski izvoz zlata u martu je skočio 220 posto na godišnjem nivou, na 26,5 tona, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *