Na novi sistem elektronske fiskalizacije prešlo više od 1.000 korisnika, za ostale rok do juna

Do sada je više od 1.000 poreskih obveznika prešlo na elektronsku fiskalizaciju prometa i usluga. Ostavljen je rok do 1. juna privrednim subjektima da pređu na novi sistem evidentiranja i time ispoštuju zakonsku obavezu, kazala je načelnica Odsjeka za edukaciju u Poreskoj upravi Milica Vuletić u Jutranjem programu RTCG.

Ona je apelovala na sve priovredne subjetke da pređu na zakonom obavezni novi sistem, jer ukoliko to ne urade u zakonski predviđenom roku, slijede i kazne koje mogu biti i do 40.000 eura prilikom bilo koje nepravilnosti koja se uoči.

Na tržištu se pojavio veliki broj softverskih rješenja, a kako je kazala Vuletić, svako koje ispinjava propisane standarde i propise je prihvatljivo.

Progrmer softverskog rješenje za elektronsku fiskalizaciju Vladan Dragićević je istakao da se na tržištu pojavio veliki broj tih rješenja i iz inostranstva, ali i od domaćih, pa je ponuda široka.

“Sasvim je prohravljivo da svi koji ispunjavaju propisanje parametre i standarde mogu da učestvuju na tržišnoj utakmici”, poručio je Dragićević.

Direktor sektora za upravljanje i održavanje tunela Sozina u Monetputu Andrej Mihailović, istakao je da je ta kompanija već 1. januara prešla na novi sistem upravljanja finansijama, te da nijesu u tom smislu imali većih problema.

“Mi smo počeli sa pripremana za ovaj sistem još ranije po prethodnom zakonu, tako da smo pred novu godinu već imali pripremljeno dosta toga i riješili da ne čekamo kranji rok od 1. juna, već da pređemo na novi sistem u tunelu Sozina od 1. januara, što je i urađeno”, kazao je Mihailović.

Imali su, kazao je, podršku PU i Ministarstva, riješili na vrijeme sve nedoumice i obuka kadra nije bila problematična.

Check Also

Turska lira potonula, berza obustavila trgovinu

Da nevolja nikad ne dolazi sama, ponovno je potvrdio potres u Turskoj koji je u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.