Milatović: Pokrenute strukturne reforme koje su temelj brzog ekonomskog oporavka

Dodajte komentar
Milatović, Foto: Gov.me

U prvih 100 dana rada Vlade pokrenute su strukturne reforme koje su temelj brzog ekonomskog oporavka. To je kazao ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, u video kampanji “Potpisujem”, koju povodom 100 dana rada realizuje Vlada Crne Gore.

Kako je naveo prvih 100 dana rada Ministarstva ekonomskog razvoja obilježilo je pokretanje strukturnih reformi i podrška građanima i privredi kroz veći paket mjera”

“Povećana je minimalna zarada, dat je podsticaj novom zapošljavanju, dok se istovremeno radilo na obezbjeđivanju uspješne turističke sezone, osnaživanju poslovnog ambijenta, ali i unapređenju inovacionog sistema”.

Milatović je kazao da je Crna Gora u toku globalne krize izazvane koronavirusom zabilježila najviši pad ekonomije u Evropi.

“Pad ekonomije od više od 15 odsto uzrokovan je pandemijom, ali i lošim politikama, koje su dodatno otežale cijelokupnu ekonomsku aktivnost. Zato smo kreirali paket mjera podrške koji za cilj ima da se pomognu građani, podrži likvidnost privrede i zaposlenost, ali i podstaknu nova zapošljavanja“, naveo je Milatović.

Podrška privredi i građanima u vrijednosti od preko 160 miliona eura, kako je dodao, je znatno veća i sveobuhvatnija u odnosu na prethodne, a njime je predviđena pomoć za više od 100,000 građana.

“Penzioneri koji imaju primanja manja od 222 eura, dobili su po 50, a nezaposleni sa evidencije po 100 eura, a podržane su i veće subvencije na zarade uz proširen opseg djelatnosti i odlaganje pojedinih poreskih obaveza. Kroz snažne poreske olakšice podstaknuto je i novo zapošljavanje”.

Kada je u pitanju turistička aktivnost, Milatović je istakao da je ona u prošloj godini doživjela krah te da su pored pandemije tome doprinijele i često politički motivisane pogrešne odluke prethodne Vlade, prije svega u dijelu upravljanja granicama.

Milatović je podsjetio da je kako bi podržali turističku aktivnost u toku dodjela subvencija za turoperatore u vrijednosti od 150.000 eura i realizacija vaučera čija je vrijednost pet miliona eura.

Kreiran je, naveo je, i program dodatnog subvencionisanja kamate tokom grejs perioda kod kredita u oblasti turizma i ugostiteljstva čija će realizacija dodatno podržati ovu djelatnost.

“Radimo sve da ova ljetnja sezona bude uspješna. U uslovima neizvjesnosti ljudi putuju na ona mjesta koja dobro poznaju, i zato računamo na povratak turista iz regiona i Rusije, ali i na turiste iz zemalja Zapadne Evrope”, naglasio je Milatović.

Dodao je da su mobilisana sva znanja i raspoloživi procesi da se podrže mala preduzeća, poboljša korporativno upravljanje, reformiše tržište rada, osnaži poslovni ambijent, unaprijediminovacioni sistem, kao bi se podigla posustala privreda.

“Vlada je proglasila ovu godinu za godinu socijalne pravde i u tom duhu je i minimalna zarada povećana na 250 eura, a istovremeno se radi na smanjenju poreskog opterećenja u privredi. Ovo je samo početak. Gradimo ekonomiju baziranu na znanju”, zaključio je Milatović.

Izvor: Vijesti

Video i foto: Gov.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *